ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υποψήφια η Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου - Στόχος να εξασφαλιστούν 15 έδρες

Γαλλία: Υποψήφια η Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου - Στόχος να εξασφαλιστούν 15 έδρες
Στις εκλογές του 2017, το κόμμα της Λεπέν είχε κερδίσει οκτώ έδρες AP Photo / Joan Mateu Parra

Την επανεκλογή της στις  βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα διεκδικήσει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που έχασε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Όπως δήλωσε την Τρίτη 26 Απριλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN) Λουί Αλιό, η Λεπέν θα είναι υποψήφια στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου.

«Σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Αλιό και πρόσθεσε πως η Λεπέν προσωποποιεί σήμερα τη βασική αντιπολίτευση απέναντι στον Μακρόν.

Πρόσθεσε πως το κόμμα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 15 έδρες, που θα επιτρέψουν στο RN να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Στις εκλογές του 2017, το κόμμα της Λεπέν είχε κερδίσει οκτώ έδρες.

Νέο πρωθυπουργό ορίζει ο Μακρόν

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού η θητεία του οποίου θα διαρκέσει έως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, είναι το επόμενο βήμα του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί αν ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα κυβερνήσει τα επόμενα πέντε χρόνια με αυτοδυναμία ή αν θα υποχρεωθεί σε κάποιου είδους πολιτική συγκατοίκηση, στην οποία άλλωστε κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν όλοι οι πρόεδροι της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που έκαναν δυο θητείες.

Στα ηγετικά κλιμάκια του προεδρικού Μεγάρου επικρατεί πάντως αισιοδοξία που βασίζεται στο επιχείρημα πως, όταν οι βουλευτικές εκλογές γίνονται λίγο μετά τις προεδρικές, συνήθως τις κερδίζει το κόμμα του εκλεγμένου προέδρου που κατεβαίνει στην εκλογική μάχη με τον αέρα του νικητή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ