ΚΟΣΜΟΣ

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία στη διάσκεψη του Ραμστάιν - Γερμανική στροφή με διάθεση τεθωρακισμένων

Η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία στη διάσκεψη του Ραμστάιν - Γερμανική στροφή με διάθεση τεθωρακισμένων
Έπειτα από ισχυρές πιέσεις η Γερμανία ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της διάσκεψης του Ραμστάιν, τη διάθεση αντιαεροπορικών συστημάτων «Gepard» στο Κίεβο AP Photo/Michael Probst

Αψηφώντας τους ρωσικούς «βρυχηθμούς» για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας εκ μέρους της Δύσης στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, διαμηνύει από το βήμα διεθνούς διάσκεψης στη βάση του Ραμστάιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες «να κινήσουν γη και ουρανό» για να συνδράμουν στην ουκρανική νίκη στον πόλεμο. Το Βερολίνο κάνει ταυτόχρονα «στροφή», εγκρίνοντας τη διάθεση βαρέος οπλισμού στο Κίεβο, αλλά και την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων σε συστήματα πυροβολικού επί γερμανικού εδάφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διοργάνωσαν στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν στη δυτική Γερμανία διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 40 χώρες, με στόχο την αποτίμηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών της Ουκρανίας στο πεδίο της άμυνας και ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν από το βήμα της ιστορικής, όπως την χαρακτήρισε, διάσκεψης, δεσμευόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν «να βοηθούν την Ουκρανία να κερδίσει τη μάχη κατά της ρωσικής εισβολής και να οικοδομήσει την άμυνά της έναντι μελλοντικών προκλήσεων».

Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, και ενδεχομένως και της νότιας Ουκρανίας, ο Όστιν τόνισε πως «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κατά τη διάσκεψη στη βάση του ΡαμστάινAP Photo/Michael Probst

«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό» για τη στήριξη της Ουκρανίας, επισήμανε ο Λόιντ Όστιν την επομένη της επίσκεψης που πραγματοποίησε από κοινού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στο Κίεβο, και ενώ είχε ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «δουν» μία Ρωσία αποδυναμωμένη στρατιωτικά σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορεί πλέον να εισβάλει σε γειτονική της χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλουν να της «δώσουν το είδος της υποστήριξης, του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», είχε διευκρινίσει ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης ώστε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στις αχανείς πεδιάδες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όμως ο εξοπλισμός ρωσικής κατασκευής στον οποίο έχουν εκπαιδευθεί οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλείται. Ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που διαθέτουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικό οπλισμό νέας γενιάς.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποίησε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια -«τώρα»-που θα τη βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι σε μια εν εξελίξει ενδεχομένως αποφασιστική ρωσική επίθεση στα ανατολικά. Είπε πως οι ερχόμενες εβδομάδες είναι «κρίσιμες».

«Ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μαρκ Μίλεϊ, σε σχόλια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών που διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στη βάση Ράμσταϊν. «Η έκβαση αυτής της μάχης, εδώ, σήμερα, εξαρτάται από τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο» υπογράμμισε. «Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα μέσα να πολεμήσουν» υπογράμμισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμούν πως στη μάχη του Ντονμπάς η Ρωσία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε πλήγματα πυροβολικού, προσπαθώντας να σφυροκοπήσει ουκρανικές θέσεις, καθώς θα εγκαθιστά χερσαίες δυνάμεις από διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια να περικυκλώσει και να κατανικήσει ένα σημαντικό κομμάτι του ουκρανικού στρατού.

Όμως οι ΗΠΑ εκτιμούν παράλληλα πως πολλές ρωσικές μονάδες είναι αποδυναμωμένες, με ορισμένες να λειτουργούν με απώλειες προσωπικού που φθάνουν έως το 30% -ένα επίπεδο που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν είναι αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η διάσκεψη έχει επίσης στόχο να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθειά μας προκειμένου να νικήσει σήμερα και θα έχει ακόμη ανάγκη τη βοήθειά μας όταν ο πόλεμος θα τελειώσει», σημείωσε ο Λόιντ Όστιν.

Η διάσκεψη δεν διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρότι εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχει σε αυτήν. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χρειάστηκε να ακυρώσει τη μετάβασή του για λόγους υγείας.

Μεταξύ των 40 χωρών που συμμετέχουν, βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και πιο μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία που φοβούνται πως μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα αποτελέσει προηγούμενο και θα ενθαρρύνει τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, χώρες παραδοσιακά αμυντικά ουδέτερες που εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ υπό το φως της εισβολής στην Ουκρανία, εκπροσωπούνται επίσης στη διάσκεψη.

Στροφή από τη Γερμανία με παράδοση βαρέος οπλισμού στο Κίεβο

AP22080588754860.jpg
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ

«Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», δήλωσε η υπουργός της Γερμανίας, 'Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, επιβεβαιώνοντας το βήμα της διάσκεψης τη διάθεση αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων «Gepard» στο Κίεβο και ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών επί γερμανικού εδάφους σε συστήματα πυροβολικού.

«Συνεργαζόμαστε με τους Αμερικανούς φίλους μας για να εκπαιδεύσουμε ουκρανικά στρατεύματα επί γερμανικού εδάφους», δήλωσε η Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοινώνοντας επίσης ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ολλανδία στην εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και στην παροχή πυρομαχικών για την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία, «τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε κριτική στη Γερμανία, αλλά οι αριθμοί μιλούν διαφορετική γλώσσα», τόνισε η Λάμπρεχτ και επιβεβαίωσε την επικείμενη παράδοση γερμανικών αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard.

«Παρακολουθούμε με φρίκη με πόση βαρβαρότητα και επιμονή η Ρωσία επιτίθεται κατά της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απομακρυνθεί από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών», τόνισε η Λάμπρεχτ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, όπως είπε, «η σημερινή συνάντηση στο Ραμστάιν έστειλε ένα ακόμη πολύ σημαντικό μήνυμα της αλληλεγγύης μας προς την Ουκρανία».

Βάσει του σχεδίου, η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκ και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη γερμανική απόφαση να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ