ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κάδρο» του πολέμου μπαίνει η Μολδαβία - «Απεύχεται» επέμβαση στην Υπερδνειστερία η Ρωσία

Στο «κάδρο» του πολέμου μπαίνει η Μολδαβία - «Απεύχεται» επέμβαση στην Υπερδνειστερία η Ρωσία
Η έδρα των επιχειρησιακών δυνάμεων της Ρωσίας στο Τιράσπολ της Υπερδνειστερίας

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μολδαβία για τον υπαρκτό ως φαίνεται κίνδυνο διάχυσης του πολέμου στα εδάφη της. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι αποπειράται να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία, ενώ ο ηγέτης της αποσχισθείσας φιλορωσικής περιοχής κατηγορεί την Ουκρανία ως υπαίτιος για το μπαράζ εκρήξεων του τελευταίου 24ώρου.

Το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή αναφέρει, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «παρακολουθεί στενά» τα γεγονότα, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή συνιστούν «λόγο σοβαρής ανησυχίας».

Δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουμπένκο, με την οποία επί της ουσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συρθεί η Υπερδνειστερία στη σύρραξη, έρχεται να εντείνει περισσότερο την ανησυχία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Αντρέι Ρουμπένκο εξέφρασε «ανησυχία» για τη σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, Τιράσπολ, λέγοντας ότι η Ρωσία «θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο» κατά το οποίο η Ρωσία θα έπρεπε να επέμβει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εκρήξεις που έχουν σημειωθεί υποδεικνύουν ότι «συγκεκριμένες δυνάμεις» που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις επιχειρούν να δημιουργήσει άλλο ένα «θερμό μέτωπο έντασης στην Ευρώπη».

Στην Υπερδνειστερία έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές· στοχοποιήθηκε στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή.

AP22116281141371.jpg
To κατεστραμμένο κτήριο του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας μετά την έκρηξη, Τιράσπολ, ΥπερδνειστερίαAssociated Press
Τιράσπολ, ΥπερδνειστερίαAssociated Press

Μια «παγωμένη διαμάχη»

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας, μία στενή λωρίδα γης ανατολικά του ποταμού Δνείστερου μέχρι τα ουκρανικά σύνορα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία το 1990. Ακολούθησαν τον Μάρτιο του 1992 αιματηρές συγκρούσεις που τερματίστηκαν τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς με την παρέμβαση της 14ης Ρωσικής Στρατιάς (πρώην Κόκκινου Στρατού). Η περιοχή δεν διαθέτει κοινά σύνορα με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας. Έχει de facto δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία, ταχυδρομικό σύστημα, νόμισμα και πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Οι περίπου 500.000 ρωσόφωνοι (Ρώσοι, Μολδαβοί και Ουκρανοί) κάτοικοί της εξαρτώνται οικονομικά από τη Μόσχα, που τους παρέχει συντάξεις και δωρεάν φυσικό αέριο.

Βομβαρδίστηκε στρατηγικής σημασίας γέφυρα που ενώνει την Οδησσό με τη Μολδαβία

278934617_374780837995782_8751884419220879451_n.jpg
Google Maps / Φωτογραφία αρχείου

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, εν τω μεταξύ, ότι καταστράφηκε από ρωσική πυραυλική επίθεση η στρατηγικής σημασίας γέφυρα που ενώνει την Οδησσό με τα σύνορα της γειτονικής Μολδαβίας, και στη συνέχεια τη Ρουμανία.

Όπως ανέφερε ο Ολεξάντρ Καμίσιν, επικεφαλής των κρατικών σιδηροδρόμων η γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου ποταμού καταστράφηκε με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια των τραίνων δυτικά της Οδησσού προς τα σύνορα.

Φοβάται επέκταση του πολέμου η πρόεδρος της Μολδαβίας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, προειδοποίησε ότι το κύμα των επιθέσεων στην υποστηριζόμενη από την Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας συνιστά προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της χώρας

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η Μάγια Σάντου ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες -μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς», τόνισε ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Κίεβο κατά Μόσχας για «απόπειρα αποσταθεροποίησης» της Υπερδνειστερίας

Το Κίεβο κατηγόρησε η Μόσχα ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη μολδαβική αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να αναμένει να δεχθεί 'καλεσμένους'» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Κακά νέα: Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο πρέπει να εργαστούμε ομαδικά» ανέφερε.

Από πλευράς του ο ηγέτης της μολδαβικής αποσχισθείσας κατηγορεί για τις επιθέσεις το Κίεβο. «Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», μεταδίδει το ρωσικό πκρακτορείο TASS επικαλούμενο δήλωση του αυτοαποκαλούμενου «προέδρου» της αποσχισθείσας περιοχής Βαντίμ Κρασνοσέλσκι.

«Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση» ανέφερε ο ίδιος.

Στηρίζει τη Μολδαβία η Γαλλία ενώπιον «κινδύνων αποσταθεροποίησης»

Η Γαλλία στηρίζει τη Μολδαβία μπροστά «στους κινδύνους αποσταθεροποίησης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Ο υπουργός συμμερίστηκε με τον Μολδαβό ομόλογό του την ανησυχία του και την επαγρύπνησή του μπροστά στα περιστατικά που συνέβησαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Υπερδνειστερία. Επανέλαβε, στο πλαίσιο αυτό, την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας μπροστά στους κινδύνους αποσταθεροποίησης, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Η στήριξή μας στη Μολδαβία, που είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο», επισημαίνεται.

Εξετάζουν τα αίτια της έντασης οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία και υποστηριζόμενη από την Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε από αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», επισήμανε στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση τους στο Ραμστάιν προς περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ