ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η κατάληψη του Τσερνόμπιλ από τους Ρώσους έφερε τον κόσμο στο «χείλος της καταστροφής»

Ζελένσκι: Η κατάληψη του Τσερνόμπιλ από τους Ρώσους έφερε τον κόσμο στο «χείλος της καταστροφής»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο από κοινού με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Oυκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ.

«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Από την πλευρά του ο Γκρόσι δήλωσε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην επισκευή των ζημιών του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ζημιές και τις αξιολογούμε», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ.

Τσερνόμπιλ: Λάθος μετάφραση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμανε «παγκόσμιο συναγερμό» για νέα καταστροφή

Ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό του ΤσερνόμπιλAP Photo/Francisco Seco

Σε λάθος μετάφραση του Γαλλικού Πρακτορείου αποδίδεται ο παγκόσμιος συναγερμός για την κατάσταση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, στο πλαίσιο δηλώσεων του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι.

Όπως μετάδωσε νωρίτερα την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκρόσι δήλωσε πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό τελεί «υπό ανωμαλία», ωστόσο, όπως φαίνεται, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ λέει το αντίθετο, δηλαδή πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι «κανονικό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γαλλικού Πρακτορείου, η αναστάτωση οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεών του, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «at normal» και όχι τη λέξη «abnormal» για να περιγράψει την κατάσταση στο εργοστάσιο.

«Η κατάσταση ήταν εντελώς ανώμαλη και πολύ, πολύ επικίνδυνη. Το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι, θα έλεγα, κανονικό»», δήλωσε στην πραγματικότητα ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ, ακριβώς 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το 1986.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ