ΚΟΣΜΟΣ

Θανατική ποινή θέλει η Λευκορωσία για τους σαμποτέρ των τρένων που εμπόδισαν των ρωσικό ανεφοδιασμό

Θανατική ποινή θέλει η Λευκορωσία για τους σαμποτέρ των τρένων που εμπόδισαν των ρωσικό ανεφοδιασμό
Russian Defense Ministry Press Service via AP

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ώστε το αδίκημα της «απόπειρας τρομοκρατικής ενέργειας» να επισύρει θανατική ποινή δρομολογεί η Λευκορωσία, μετά την προσπάθεια ακτιβιστών να σαμποτάρουν τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου προκειμένου να δυσκολέψουν τη Ρωσία να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η αλλαγή έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κάτω Βουλή της Λευκορωσίας και προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από την Άνω Βουλή και τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί τη θανατική ποινή.

«Γίνονται ενέργειες για την απενεργοποίηση του σιδηροδρομικού εξοπλισμού και των γραμμών, αντικειμένων στρατηγικής σημασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ενέργειες των τρομοκρατών» δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Βλαντιμίρ Αντρέιτσενκο, σύμφωνα με το Reuters.

Aπό τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα δίκτυο σιδηροδρομικών εργαζομένων, χάκερ και αντιφρονούντων των δυνάμεων ασφαλείας ανέλαβε δράση για να απενεργοποιήσει ή να διακόψει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας, προκαλώντας χάος στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Ενδεικτικά, στις αρχές Μαρτίου, η Belarusian Cyber Partisans ισχυρίστηκε ότι έθεσε εκτός λειτουργίας το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας επειδή είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τη Washington Post, τα σαμποτάζ ήταν απλά αλλά αποτελεσματικά, καθώς για ημέρες η κίνηση των τρένων παρέλυσε, αναγκάζοντας τους Ρώσους να επιχειρήσουν να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματά τους οδικώς, όπως τη διαβόητη ρωσική στρατιωτική πομπή δεκάδων χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Οι επιθέσεις αγόρασαν επίσης χρόνο για τα ουκρανικά στρατεύματα ώστε να διαμορφώσουν μια αποτελεσματική απάντηση στη ρωσική εισβολή, είπε στην εφημερίδα Washington Times ο Γιούρι Ραβαβόι, Λευκορώσος ακτιβιστής και συνδικαλιστής που δραπέτευσε στην Πολωνία υπό την απειλή σύλληψης κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Λευκορωσία το 2020.

«Δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν ο πιο σημαντικός παράγοντας, αλλά ήμασταν ένα σημαντικό τούβλο στον τοίχο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ