ΚΟΣΜΟΣ

Ευθεία απειλή Πούτιν στη Δύση για «αστραπιαία» απάντηση σε όποιον παρέμβει στην Ουκρανία

Ευθεία απειλή Πούτιν στη Δύση για «αστραπιαία» απάντηση σε όποιον παρέμβει στην Ουκρανία
Το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχει προαποφασιστεί, διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σε συνέχεια του «αποκλεισμού» Πολωνίας και τη Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, στη σκληρότερη μέχρι στιγμής αντίδραση του Κρεμλίνου έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί ευθέως τη Δύση ότι η Ρωσία θα «απαντήσει αστραπιαία» σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να παρέμβει στην Ουκρανία.

Και το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κατάσταση έχει ήδη προαποφασιστεί, διαμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη.

«Έάν κάποιος αποπειραθεί να παρέμβει στα εν εξελίξει γεγονότα στην Ουκρανία και εγείρει απαράδεκτες στρατηγικές απειλές για εμάς, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση θα είναι αστραπιαία. Έχουμε όλα τα εργαλεία [να απαντήσουμε] για τα οποία κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχόμαστε γι' αυτά, αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί» πρειδοποίησε, δίχως να επεκταθεί περαιτέρω ως προς τα ποια «εργαλεία» εννοεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε το «κατηγορώ» κατά της Δύσης ότι επιδιώκει να διαμελίσει τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι ώθησε το Κίεβο να έλθει σε σύγκρουση με τη Μόσχα.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις με τις οποίες έχει απαντήσει η Δύση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της χώρας στο σύνολό τους «έχουν αντέξει».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι θα υπάρξει απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας, και παράλληλα διαμήνυσε ότι «όλοι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία θα επιτευχθούν.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, μέ βάση έγγραφο που ήλθε στην κατοχή του Reuters, και το οποίο καταδεικνύει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ