ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ενεργοποίησε για πρώτη φορά τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας

Η Κομισιόν ενεργοποίησε για πρώτη φορά τη διαδικασία αιρεσιμότητας κατά της Ουγγαρίας
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έχει επιτεθεί σφοδρά στην ΕΕ σχετικά με τον νέο μηχανισμό κράτους δικαίου AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ειδοποίηση προς την Ουγγαρία ενεργοποιώντας επισήμως την διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα.

Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή χορήγησης ευρωπαϊκών πόρων ή στον περιορισμό τους, λόγω των ανησυχιών που προκαλεί στην περίπτωση της Ουγγαρίας η αδιαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις έργου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν επιφορτίσθηκε με την αποστολή της γραπτής ειδοποίησης στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης για πρώτη φορά του μηχανισμού που συνδέει την χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο μηχανισμός συμφωνήθηκε από την ΕΕ το 2020 ως μέρος της δημοσιονομικής συμφωνίας που έφερε το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν τη νομοθεσία στο δικαστήριο της ΕΕ, απαιτώντας την ακύρωση των κανόνων υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατοί με τη Συνθήκη και παραβιάζουν τις αρχές της ασφάλειας δικαίου. Οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στην Κομισιόν να παρακρατεί πόρους της ΕΕ όπου είναι απαραίτητο και επιστρατεύεται για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ουγγαρία στοχοποιείται λόγω «σοβαρών ανησυχιών» σχετικά με τη χρήση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. Σύμφωνα με το Politico, ο αξιωματούχος επεσήμανε τις αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουγγαρία προμηθεύει τις δημόσιες συμβάσεις και πώς ελέγχει τα κονδύλια της. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για έλλειψη διαφάνειας και παρεμπόδιση ερευνών και διώξεων σημειώνοντας πως αυτές έχουν «αγνοηθεί» για πάνω από μια δεκαετία.

Σημειώνεται πως οποιαδήποτε μείωση χρηματοδότησης θα χρειαστεί μια «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, ήτοι υποστήριξη από τουλάχιστον το 55% των χωρών της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.

Σύμφωνα με το Politico, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως η Επιτροπή επέλεξε τελικά να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό κατά της Ουγγαρίας και όχι κατά της Πολωνίας λόγω -μεταξύ άλλων- ανεξέλεγκτης διαφθοράς «υψηλού επιπέδου».

Σε προηγούμενη επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές στα τέλη του περασμένου έτους, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή απόφαση κάνοντας λόγο για συστημικά προβλήματα, όπως η έλλειψη λογοδοσίας σχετικά με τη διαφθορά και η σύγκρουση συμφερόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ