ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Γκουτέρες: «Κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα»

Πόλεμος Ουκρανία - Γκουτέρες: «Κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα»
Ο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να «δεχθεί να συνεργαστεί» με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Στην Μπούτσα και στην Μποροντιάνκα βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου οπότε ξέσπασε ο πόλεμος. Ο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να «δεχθεί να συνεργαστεί» με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάζουμε αυτό τον φρικτό χώρο, βλέπω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα και να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο Γκουτέρες από τη Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου όπου οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους στρατιώτες ότι σφάγιασαν αμάχους όταν είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη τον Μάρτιο.

«Ζητώ από τη Ρωσία να δεχθεί να συνεργαστεί με το ΔΠΔ», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Αυτό το φρικτό σενάριο δείχνει κάτι που δυστυχώς είναι πάντα αληθινό - ότι οι άμαχοι πληρώνουν πάντα το υψηλότερο τίμημα. Σε αυτά τα κτίρια ζούσαν αθώοι πολίτες. Πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα για έναν πόλεμο για τον οποίο δεν συνέβαλαν καθόλου», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε επισκεφθεί τη Μποροντιάνκα, ένα άλλο προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν ωμότητες.

Ο Γκουτέρες έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια: «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», τόνισε.

Ο Γκουτέρες συνοδευόταν από τοπικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς κυβερνήτες που του έδειξαν κτίρια κατοικιών που είχαν καταστραφεί σε ρωσικές επιθέσεις.

Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γκουτέρες έφτασε χθες Τετάρτη το βράδυ στην Ουκρανία. Την Τρίτη επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον οποίο ζήτησε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις περιοχές που βομβαρδίζονται από τον ρωσικό στρατό, κυρίως στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις στο live του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ