ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας λόγω ρωσικής απειλής

Στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας λόγω ρωσικής απειλής
Η Ρωσία έχει απειλήσει με σοβαρές συνέπειες αν Φινλανδία και Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (AP Photo/Olivier Matthys)

Στο ίδιο μέτωπο εντάσσονται Σουηδία και Φινλναδία καθώς συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής. 

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διαδικασία μιας αίτησης προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή, 29 Απριλίου, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

«Αν το περιβάλλον ασφαλείας μας γίνει πιο δύσκολο ασφαλώς μπορούμε να προσθέσουμε διμερή σχεδιασμό... και περιλαμβάνει όλους τους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας», δήλωσε ο Χααβίστο στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία έχει απειλήσει με σοβαρές συνέπειες αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Καμία χώρα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σουηδία: Ενίσχυση στρατιωτικών υποδομών στο νησί Γκότλαντ

Εν τω μεταξύ, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει βάλει στην άκρη έως 1,6 δισεκ. σουηδικές κορόνες προκειμένου να ενισχύσει τις στρατιωτικές υποδομές στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στη Βαλτική.

Τα χρήματα θα διατεθούν για τη διεύρυνση των στρατώνων και για άλλες υποδομές.

«Σκοπός είναι να μπορούμε να δεχθούμε πολύ περισσότερους κληρωτούς και να καταστήσουμε αποτελεσματικές τις επιχειρήσεις και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουμε σε μεγαλύτερη δυνατότητα... στο Γκότλαντ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αγορών Μαξ Έλγκερ στους δημοσιογράφους.

Στόλτενμπεργκ: Άμεσα η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Για γρήγορη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εάν αποφασίσουν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα, εγγυήθηκε σήμερα, Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία θα αποφασίσουν αν θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πολύ στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και υπάρχει μαζί τους συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις. «Αν υποβάλουν αίτημα προσχώρησης, θα είναι ευπρόσδεκτες και αναμένω η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγυήσεις που θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παράσχει στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι μόλις οι δύο χώρες λάβουν την πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι η ασφάλεια των δύο χωρών είναι σημαντική για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ