ΚΟΣΜΟΣ

Ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι η κλοπή φαγητού δεν είναι έγκλημα

Ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι η κλοπή φαγητού δεν είναι έγκλημα

Οι εξαθλιωμένοι Ιταλοί που καταλήγουν να κλέβουν μικροποσότητες φαγητού για να τραφούν δεν διαπράττουν έγκλημα, σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Το δικαστήριο απέρριψε την καταδίκη για κλοπή ενάντια του Ρομάν Οστριάκοφ, ενός άστεγου Ουκρανού, ο οποίος έκλεψε λίγο τυρί και λουκάνικα αξίας 4,07 ευρώ, το 2011. Ο Οστριάκοφ συνελήφθη επ’αυτοφόρω από άλλον πελάτη του σουπερμάρκετ και καταδικάστηκε για κλοπή ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ και να εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών, το 2015.

Ωστόσο σύμφωνα με τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου, η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες υπό τις οποίες εκλάπη το εμπόρευμα αποδεικνύουν ότι έκλεψε μια μικρή ποσότητα φαγητού ενώ βρισκόταν σε άμεση ανάγκη να τραφεί, για την επιβίωσή του.

Ο συνήγορος του Οστριάκοφ επιχείρησε αρχικά να μειώσει την ποινή του και να μετατρέψει την κατηγορία της κλοπής σε απόπειρα κλοπής, αφού ο Οστριάκοφ δεν είχε αποχωρήσει από το κατάστημα όταν πιάστηκε. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο δεν εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά αλλά εξετάζει πως εφαρμόζεται ο νόμος.

«Για τους δικαστές, το δικαίωμα στην επιβίωση έχει προτεραιότητα από το δικαίωμα στην περιουσία,» έγραψε ο Μάσιμο Γκραμελίνι, συντάκτης της εφημερίδας La Stampa, προσθέτοντας ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου «θυμίζει σε όλους ότι σε μια πολιτισμένη χώρα ούτε ο χειρότερος άνθρωπος δεν πρέπει να πεινάει».

Η Ιταλία έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Το ποσοστό φτώχειας στη χώρα άγγιξε υψηλό 16 ετών το 2013, με την ακραία φτώχεια σε όλη την επικράτεια της Ιταλίας να βαθαίνει μεταξύ του 2011 και του 2012.

Ένα εκτιμώμενο 30% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012, ενώ το σχετικό ποσοστό στην Μ. Βρετανία ήταν στο 15% και στην Ισπανία 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ