ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Δορυφορικές φωτογραφίες μαρτυρούν την καταστροφή στη χαλυβουργία Azovstal

Αποκλειστικό CNNi: Δορυφορικές φωτογραφίες μαρτυρούν την καταστροφή στη χαλυβουργία Azovstal
Εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στα υπόγεια της χαλυβουργίας Azovstal που βομβαρδίζεται αδιάκοπα Maxar Technologies / CNNi

Σχεδόν όλα τα κτήρια στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης -τελευταίος θύλακας αντίστασης, όπου παραμένουν οχυρωμένοι Ουκρανοί μαχητές και εκατοντάδες άμαχοι- έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιδρομές, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies που ήλθαν στην κατοχή του CNNi.

Μεγάλες τρύπες στις οροφές των κτηρίων «μαρτυρούν» τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που δέχεται η χαλυβουργία. Ορισμένες στέγες έχουν καταρρεύσει πλήρως και κάποια κτήρια έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Ολοσχερώς κατεστραμμένα είναι και πολλά από τα συγκροτήματα κατοικιών και κυβερνητικά κτήρια στα ανατολικά της χαλυβουργίας.

Εκατοντάδες άμαχοι φέρoνται να βρίσκονται στα υπόγεια της χαλυβουργίας. Δεν είναι σαφές από τις δορυφορικές φωτογραφίες εάν αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν υποστεί καταστροφή από τις επιδρομές, επισημαίνει το CNNi.

«Υπάρχουν καταφύγια στα οποία δεν μπορούμε να φθάσουμε καθώς έχουν καλυφθεί από συντρίμμια. Δεν γνωρίζουμε εάν οι άνθρωποι εκεί είναι ζωντανοί ή νεκροί» δήλωνε την Παρασκευή στο αμερικανικό δίκτυο Ουκρανός διοικητής από τη χαλυβουργία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ανάμεσα στους αμάχους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο εργοστάσιο βρίσκονται παιδιά από τεσσάρων μηνών έως 16 ετών.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία Azovstal.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ