ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Η κατάσταση στο Αζοφστάλ ξεπερνά την ανθρωπιστική καταστροφή»

Πόλεμος Ουκρανία: «Η κατάσταση στο Αζοφστάλ ξεπερνά την ανθρωπιστική καταστροφή»
Οι εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πολιορκημένη Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Η κατάσταση μέσα στο υπό πολιορκία συγκρότημα του Αζοφστάλ ξεπερνά την ανθρωπιστική καταστροφή, δήλωσε ένας Ουκρανός διοικητής μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χάλυβα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μαχητές και άμαχοι.

Οι εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Ο αστικός ιστός πέρασε στον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων έπειτα από ανελέητο σφυροκόπημα εβδομάδων.

Ο Ουκρανός διοικητής Σερχίι Βολίνα σε συνέντευξή του στο CNNi, είπε ότι υπήρχαν εκατοντάδες άτομα στο συγκρότημα, μεταξύ των οποίων 60 νέοι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα βρέφος τεσσάρων μηνών. Όπως ανέφερε, λόγω μιας πρόσφατης ρωσικής επίθεσης εναντίον της αυτοσχέδιας νοσοκομειακής δομής σε υπαίθριο χώρο του συγκροτήματος, έχει καταστραφεί ζωτικός ιατρικός εξοπλισμός για την περίθαλψη των τραυματιών.

«Οι άνθρωποι έχουν πολύ λίγο νερό, πολύ λίγο φαγητό. Όλος ο χειρουργικός εξοπλισμός, ό,τι είναι απαραίτητο για μια χειρουργική επέμβαση έχει καταστραφεί, έτσι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να περιποιηθούμε τους τραυματίες μας, ειδικά αυτούς με τραύματα από σφαίρες» δήλωσε.

«Φροντίζουμε τους τραυματίες αυτή τη στιγμή με ό,τι μέσα έχουμε. Έχουμε τους γιατρούς του στρατού μας και χρησιμοποιούν κάθε ικανότητα που έχουν για να φροντίσουν τους τραυματίες. Και αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε χειρουργικά εργαλεία, αλλά έχουμε κάποια βασικά. Αλλά επίσης, έχουμε απόλυτη ανάγκη από φάρμακα. Δεν έχουμε σχεδόν κανένα φάρμακο» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν την αυτοσχέδια νοσοκομειακή δομή.

Το πρωί της Παρασκευής, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται επιχείρηση «για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο». Νωρίτερα, η Μόσχα είχε απορρίψει τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι εντός της χαλυβουργίας.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Ρωσική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή της Ζαπορίζια

Ένα 11χρονο αγόρι είναι μεταξύ των τουλάχιστον τριών τραυματιών στο πρώτο ρωσικό χτύπημα σε μια κατοικημένη περιοχή της νότιας πόλης Ζαπορίζια, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Η πόλη υπήρξε ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Η πυραυλική επίθεση σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, ενώ οι κάτοικοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον οκτώ σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ