ΚΟΣΜΟΣ

Pegasus: Παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο του Πέδρο Σάντσεθ

Pegasus: Παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο του Πέδρο Σάντσεθ
Το κινητό τηλέφωνο του Πέδρο Σάντσεθ παραβιάστηκε δύο φορές τον Μάιο του 2021 AP Photo/Andreea Alexandru

Ισπανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως  τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού και της υπουργού Άμυνας της χώρας μολύνθηκαν από το λογισμικό παρακολούθησης Pegasusπου είναι διαθέσιμο μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ παραβιάστηκε δύο φορές τον Μάιο του 2021 και η συσκευή της υπουργού Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες στοχοποιήθηκε μία φορά τον Ιούνιο του 2021, όπως ανακοινώθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Οι παραβιάσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή σημαντικού όγκου δεδομένων και οι αναλυτικές αναφορές έχουν δοθεί στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας για περαιτέρω έρευνα.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια παράνομη, μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνος. «Προέρχεται από εξωτερικούς κρατικούς οργανισμούς και δεν υπήρχε δικαστική εξουσιοδότηση», τόνισε.

Η ισπανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να δώσει εξηγήσεις γιατί τα κινητά τηλέφωνα δεκάδων ατόμων που συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας μολύνθηκαν από το λογισμικό αυτό μεταξύ του 2017 και 2020, αναφέρει η ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, Citizen Lab.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ