ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιβεβαιώνει ο Νταβούτογλου ότι παραιτείται

Τουρκία: Επιβεβαιώνει ο Νταβούτογλου ότι παραιτείται
REUTERS/Umit Bektas

 Σε συνέτευξη Τύπου που πραγματοποίησε, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στο έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου.

Στην ομιλία του στην Άγκυρα ο Νταβούτογλου υπερασπίστηκε τη θητεία του ως πρωθυπουργός τονίζοντας πως κράτησε την κυβέρνηση και το κόμμα ανέπαφα σε μια ταραχώδη περίοδο για την Τουρκία.

“Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί διότι η “ισχυρή “ κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα συνεχίσει”, σημείωσε, όπως μεταδίδει το Reuters και κάλεσε το κόμμα να παραμείνει ενωμένο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου στις 22 Μαΐου και είπε ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος υπό αυτές τις συνθήκες, εφόσον δεν υπάρξει εσωτερική συμφωνία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχη στο κόμμα ως βουλευτής και ότι ελπίζει πως οι σύμμαχοί του θα είναι μαζί του.

Όπως είπε δεν θα έλεγε ποτέ κάτι εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν έχει καμία πικρία για το γεγονός ότι η ηγεσία του έλαβε τέλος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τζεμίλ Ερτέμ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή του νέου ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σύμφωνα με τον Ερτέμ, η Τουρκία θα πορευτεί με ασφάλεια μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019. Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο NTV, η οικονομία της Τουρκίας θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι θα σημάνει η αποχώρηση Νταβούτογλου

Η αποχώρηση Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, θα σημάνει την ντε φάκτο εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος, αφού ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κούρδους αντάρτες του PKK.

Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε μεν δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μετά την αλλαγή ηγεσίας του ΑΚΡ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ