ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ εβδομάδες, 190 εκατ. ευρώ: Πώς και πόσο βοήθησε η Γερμανία την Ουκρανία

Οκτώ εβδομάδες, 190 εκατ. ευρώ: Πώς και πόσο βοήθησε η Γερμανία την Ουκρανία
Στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Γερμανία τις πρώτες οχτώ εβδομάδες του πολέμου (AP Photo/Michael Probst)

Όπλα κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 190 εκατομμυρίων ευρώ προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Γερμανία τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του πολέμου στη χώρα αποκάλυψε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

Το Βερολίνο άναψε το «πράσινο φως» στην παράδοση πολεμικών όπλων αξίας 120,5 εκατ. ευρώ και άλλου εξοπλισμού αξίας 71,4 εκατ. ευρώ μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου και της 19ης Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Εν τω μεταξύ από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στον ουκρανικό στρατό όπλα και πυρομαχικά αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα και η Εσθονία έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια, αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία – ερχόμενη σε ρήξη με την πολιτική δεκαετιών –, ανάμεσά τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, μπαζούκα, πολυβόλα και πυρομαχικά.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο ενέκρινε την εξαγωγή 50 τεθωρακισμένων Gepard, εξοπλισμένων με αντιαεροπορικά πυροβόλα. Πρόκειται για τα πρώτα βαριά όπλα που θα παραδοθούν απευθείας από τη Γερμανία στην Ουκρανία.

Πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιάσει το 6ο πακέτο κυρώσεων προς το Κρεμλίνο και μάλιστα δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε τη Δευτέρα (2/5) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ