ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Το Ισραήλ υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο»

Ρωσία: «Το Ισραήλ υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο»
Η Μόσχα επαναλαμβάνει τη δήλωση Λαβρόφ πως η εβραϊκή καταγωγή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμποδίζει το «να κυβερνάται η Ουκρανία από νεοναζί» Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File

Κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» που πυροδότησαν οι ισχυρισμοί του Σεργκέι Λαβρόφ περί «εβραϊκού αίματος» του Αδόλφου Χίτλερ, με τη Ρωσία να κατηγορεί τώρα το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου».

Στη σκιά της οργισμένης αντίδρασης εκ μέρους του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών για τα σχόλια Λαβρόφ κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό δίκτυο Rete 4, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως οι δηλώσεις του Γιαΐρ Λαπίντ είναι «ανιστόρητες» και «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Η Μόσχα επανέλαβε την άποψη του Λαβρόφ πως η εβραϊκή καταγωγή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμποδίζει το «να κυβερνάται η Ουκρανία από νεοναζί».

«Ο αντισημιτισμός στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική δεν σταματά και αντιθέτως καλλιεργείται στην Ουκρανία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προς υποστήριξη του αφηγήματος περί «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μίλησε περί «εβραϊκού αίματος» του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ, κληθείς να εξηγήσει στο ιταλικό δίκτυο Rete 4 πώς και γιατί η Μόσχα χρειάζεται να «αποναζιστικοποιήσει» μία χώρα της οποίας ο πρόεδρος είναι εβραίος.

«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εάν θυμάμαι καλά, και μπορεί και να κάνω λάθος, και ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα. Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα τέρας» είπε ο Λαβρόφ απαντώντας στον Ιταλό δημοσιογράφο Τζουζέπε Μπρίντιζι.

Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα στις δηλώσεις Λαβρόφ αρχικά διά στόματος του υπουργού των Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ -ο οποίος και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη Ανατόλι Βικτόροφ για εξηγήσεις, προαναγγέλλοντας μία «σκληρή συζήτηση»-, ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

«Τέτοια ψεύδη έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους, και κατ' επέκταση να απελευθερώσει τους καταπιεστές των Εβραίων από την ευθύνη τους» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Όπως έχω ήδη ξαναπεί, κανένας πόλεμος σήμερα δεν είναι το Ολοκαύτωμα, ούτε είναι σαν το Ολοκαύτωμα. Η χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει αμέσως» υπογράμμισε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, επισήμανε από πλευράς του πως οι ισχυρισμοί του Ρώσου ομολόγου του είναι «εξωφρενικοί και ασυγχώρητοι» και συνιστούν «τραγικό ιστορικό λάθος».

Ο Λαπίντ τόνισε ότι το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής είναι σαν να λέει κανείς ότι οι Εβραίοι αυτοκτόνησαν και το να κατηγορείς τους Εβραίους ότι είναι αντισημίτες αποτελεί «το μέγιστο επίπεδο ρατσισμού».

Ο ίδος απέκρουσε τον ισχυρισμό Λαβρόφ ότι φιλοναζιστές κυριαρχούν στην ουκρανική κυβέρνηση και το στρατό. «Οι Ουκρανοί δεν είναι Ναζί. Μόνο οι Ναζί ήταν Ναζί και μόνο αυτοί προχώρησαν στη συστηματική καταστροφή του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Λάπιντ, ο παππούς του οποίου σκοτώθηκε στο Ολοκαύτωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ