ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στον Πατριάρχη της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλο ετοιμάζει η ΕΕ

Κυρώσεις στον Πατριάρχη της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλο ετοιμάζει η ΕΕ
O Πατριάρχης Κύριλλος με τον πρόεδρο Πούτιν AP Photo/Misha Japaridze, Pool

Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου περιλαμβάνεται στο έκτο πακέτο περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα εξάλλου με την ιστοσελίδα Politico, η οποία επικαλείται τέσσερις Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την αποβολή από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT των ρωσικών τραπεζών Credit Bank της Μόσχας και της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας.

Όπως έχει προαναγγείλει ήδη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η τράπεζα Sberbank θα πληγεί από το έκτο πακέτο κυρώσεων.

Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ίδια ώρα, κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου, εξαιρέσεις από το εμπάργκο προβλέπονται μόνο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων.

Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας, διεμήνυσε επίσης Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ.

Λεπτομέρειες για το σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ