ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Δαμασκού - Συγγενείς ήθελαν να δουν την απελευθέρωση κρατουμένων

Συρία: Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Δαμασκού - Συγγενείς ήθελαν να δουν την απελευθέρωση κρατουμένων
Δεκάδες πολίτες περιμένουν να δουν έπειτα από χρόνια τους συγγενείς τους χάρη στην αμνηστία που δόθηκε, τη μεγαλύτερη από το 2011 (AP Photo/Omar Sanadiki)

Δεκάδες Σύροι πέρασαν τη νύχτα της Τρίτης στο κέντρο της Δαμασκού ελπίζοντας να δουν τους συγγενείς τους μεταξύ των κρατουμένων, που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της πρόσφατης αμνηστίας που χορηγήθηκε, τη μεγαλύτερη από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία.

«Κάποιοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι τις δύο τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της Συρίας», ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι, ούτε έχουν διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Ένα πλήθος ανδρών και γυναικών συγκεντρώθηκαν στο Τζισρ αλ Ράις, στο κέντρο της Δαμασκού, όπου βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός από τον οποίο αναχωρούν τρένα για διάφορες επαρχίες, αφού ενημερωθήκαν ότι θα μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι με λεωφορεία.

Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν έξω τη νύχτα

«Περιμένω τα πέντε μου παιδιά και τον σύζυγό μου από το 2014», δήλωσε η Ουμ Μάχερ. «Το μεγαλύτερο είναι 25 ετών και το μικρότερο 15. Δεν έχουμε καμία σχέση με την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Η Ουμ Άμπντο δήλωσε ότι ανυπομονεί να ξαναδεί τους γιους της, την τύχη των οποίων αγνοεί από το 2013 όταν εξαφανίστηκαν. «Ελπίζω να επιστρέψουν, δεν έχουμε κάνει κακό σε κανέναν», εξήγησε. «Είπα στη γειτόνισσά μου “κράτα με καλά αν τους δεις, υπάρχει κίνδυνος να λιποθυμήσω”. Δεν ξέρω καν αν θα τους αναγνωρίσω», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εξέδωσε το Σάββατο διάταγμα για την παροχή «γενικής αμνηστίας για τα εγκλήματα τρομοκρατίας που διαπράχθηκαν» πριν την 30η Απριλίου 2022, «με εξαίρεση όσα προκάλεσαν τον θάνατο κάποιου ανθρώπου και όσων περιλαμβάνονται στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία».

Οι κρατούμενοι τους οποίους αφορά η αμνηστία «θα αφήνονται ελεύθεροι σταδιακά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 250 κρατούμενοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Από το 2011 σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις φυλακές του καθεστώτος και περισσότεροι από 100.000 πέθαναν εκεί, κυρίως λόγω των βασανιστηρίων, επεσήμανε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ