ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδια» πολέμου στη Βαλτική: Ρωσικές ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικών επιθέσεων στο Καλίνινγκραντ

«Παιχνίδια» πολέμου στη Βαλτική: Ρωσικές ασκήσεις προσομοίωσης πυρηνικών επιθέσεων στο Καλίνινγκραντ
Russian Defense Ministry Press Service via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι οι δυνάμεις του εξασκήθηκαν σε προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις στο Καλίνινγκραντ, τον θύλακα της Μόσχας στη Βαλτική που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Σύμφωνα με τη δήλωση, πραγματοποιήθηκαν προσομοιωμένες «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander με πυρηνική ικανότητα, αναφέρει ο Guardian.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε φανταστικούς στόχους – εκτοξευτές πυραύλων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης του εχθρού. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, περισσότεροι από 100 στρατιώτες συμμετείχαν στην άσκηση.

Ο πύραυλος Iskander, γνωστός στο ΝΑΤΟ ως SS-26 Stone, είναι ένας μικρού βεληνεκούς τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και επίσημα η εμβέλειά του είναι 500 χλμ. Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1.400 χιλιομέτρων από το Λονδίνο και το Παρίσι και 500 χιλιομέτρων από το Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής -που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα- σε συναγερμό, επικαλούμενος τις «επιθετικές» δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Τέλη Μαρτίου, η Φινλανδία -που έχει σύνορα 1.300 χλμ με τη Ρωσία- και η Σουηδία ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να επανέρχεται στις απειλές περί χρήσης πυρηνικών μέσω του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και, μαζί με την Κίνα και τις ΗΠΑ, είναι ένας από τους «ηγέτες» του κόσμου στην τεχνολογία των πολυηχητικών πυραύλων.

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για τις ανάγκες ασφαλείας που θα έχει η Σουηδία κατά τη μεταβατική περίοδο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στην SVT.

«Από τη στιγμή που η Σουηδία θα υποβάλει το αίτημα –και το ΝΑΤΟ λέει ότι θέλει την ένταξή της– το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη δέσμευση να εγγυηθεί την ασφάλειά της», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της παρουσίας του Συμφώνου γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική.

Χθες, Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε είπε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στη Στοκχόλμη «διαβεβαιώσεις ασφαλείας» για τη μεταβατική περίοδο, όχι όμως και «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται ότι θα αποφασίσουν αν θα αιτηθούν την ένταξή τους εντός του μηνός.

Όλες οι εξελίξεις για την 71η μέρα πολέμου στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ