ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Παρατάσεις σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για να υπάρξει ομοφωνία

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Παρατάσεις σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για να υπάρξει ομοφωνία
H πρόταση που συζητούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβάνει μια ειδική διάταξη, βάσει της οποίας η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία αποκτούν μεγαλύτερη περίοδο χάριτος προκειμένου να υιοθετήσουν το εμπάργκο. AP Photo / Sue Ogrocki

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να πείσει και τις πλέον διστακτικές χώρες – μέλη της να το υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Reuters, η πρόταση που συζητούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβάνει μια ειδική διάταξη, βάσει της οποίας η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία αποκτούν μεγαλύτερη περίοδο χάριτος προκειμένου να υιοθετήσουν το εμπάργκο.

Αυτό γίνεται, με σκοπό να μπορέσουν οι χώρες αυτές να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές υποδομές τους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Περιλαμβάνει επίσης μια τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την απαγόρευση των ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αντί για τον αρχικό ένα μήνα, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Με δεδομένες τις νέες αλλαγές στο ευρωπαϊκό σχέδιο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο έξι μήνες μετά τη θέσπιση των μέτρων και να σταματήσουν τις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους.

Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία δόθηκε αρχικά προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να προσαρμοστούν.

Η Βουλγαρία είχε επίσης ζητήσει εξαιρέσεις, αλλά δεν της προσφέρθηκαν παραχωρήσεις όσον αφορά τις προθεσμίες, «επειδή δεν εδράζονται σε πραγματική βάση», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Οι άλλες τρεις χώρες, στις οποίες παραχωρήθηκε μεγαλύτερο περιθώριο έχουν αντικειμενικό πρόβλημα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι παραταθείσες προθεσμίες υπολογίστηκαν με βάση τους πιθανούς χρόνους κατασκευής, για την αναβάθμιση των αγωγών.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ από τη Ρωσία και ότι οι εξαιρέσεις δεν θα αλλάξουν τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στη ρωσική οικονομία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ήταν πολύπλοκες και δεν ήταν σαφές αν η νέα πρόταση θα λάμβανε την υποστήριξη και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του πετρελαίου.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια και τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήρια και τους αγωγούς της, για να μετατρέψει το σημερινό της σύστημα, το οποίο προμηθεύεται περίπου το 65% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

«Η προτεινόμενη παράταση της περιόδου για τη θέσπιση απαγόρευσης της ναυτιλίας για τις εταιρείες της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παγκοσμίως έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος σχετικά με τον αντίκτυπο του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Ρωσία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico, ο έκτος γύρος των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Μόσχας συνεπάγεται μάλλον δυσμενείς ειδήσεις για την ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ειδικότερα, βάσει των νέων κυρώσεων θα απαγορεύεται η μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου ή παραγώγων του «από οποιοδήποτε σκάφος που βρίσκεται είτε υπό οποιαδήποτε σημαία χώρας – μέλους της ΕΕ είτε τελεί υπό την ιδιοκτησία οιουδήποτε πολίτη ή άλλης οντότητας της Ένωσης».

Υπό το ίδιο πρίσμα, δεν θα επιτρέπεται ούτε η παροχή οικονομικών ή άλλων ασφαλιστικών υπηρεσιών για τέτοιους είδους μεταφορές.

Η ΕΕ παραμένει, προς ώρας, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κι αυτές οι κυρώσεις ενδέχεται σίγουρα να δυσκολέψουν κατά πολύ τη στροφή της Μόσχας προς άλλους αγοραστές, ιδίως στην Ασία.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ευρώπη των 27 μάλλον στοχεύει στην «ιρανοποίηση της Ρωσίας», ήτοι στη δημιουργία συνθηκών οικονομικού αποκλεισμού προς τη χώρα αυτή.

«Οτιδήποτε πλήττει ακόμη και με έμμεσο τρόπο την Ρωσία, νοείται ως προβληματικό υπό το βάρος των κυρώσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι κυρώσεις θα επιφέρουν σημαντικές συνέπειες τόσο στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό όσο και στην ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Φόβοι για περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Ταυτόχρονα, όμως, θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς αλλά και στην ΕΕ.

Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το αμερικανικό αργό να φτάσει κοντά στο επίπεδο των 150 δολαρίων ανά βαρέλι, με τη μέση ετήσια επιβάρυνση για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ