ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να γιορτάσει την «Ημέρα της Νίκης» με την κατάκτηση του Αζοφστάλ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία θέλει να γιορτάσει την «Ημέρα της Νίκης» με την κατάκτηση του Αζοφστάλ
Η πτώση του Αζοφστάλ θα σημαίνει τον πλήρη ρωσικό έλεγχο της Μαριούπολης, ένα τεράστιο «δώρο» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει της «Ημέρας της Νίκης» AP Photo/Alexei Alexandrov

Tην πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης επιδιώκει με κάθε τρόπο η Μόσχα, με το συγκρότημα του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ -το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στην πόλη- να αποτελεί το επίκεντρο των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές -σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της Ρωσίας- βρίσκονται κρυμμένοι σε έναν τεράστιο υπόγειο λαβύρινθο από σήραγγες και αποθήκες, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδοθούν

Η επιτυχία της νέας διεθνούς προσπάθειας εκκένωσης αμάχων που βρίσκονται στις αχανείς εγκαταστάσεις του εργοστασίου αμφισβητείται, καθώς οι αρχές της Μαριούπολης κατηγόρησαν τον ρωσικό στρατό ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός, ανοίγοντας πυρ κατά ενός αυτοκινήτου εκκένωσης που κινούνταν εντός του Αζοφστάλ.

«Κατά την διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του εργοστασίου Αζόφσταλ ένα αυτοκίνητο χτυπήθηκε από Ρώσους που χρησιμοποίησαν ένα αντιαρματικό κατευθυνόμενο όπλο. Το αυτοκίνητο κατευθύνονταν προς το σημείο που ήταν οι άμαχοι για να τους απομακρύνει από το εργοστάσιο» αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην ανακοίνωσή του.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, ένας μαχητής σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν. Ο εχθρός συνεχίζει να παραβιάζει όλες τις συμφωνίες και αρνείται να εφαρμόσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την απομάκρυνση των αμάχων», επισημαίνεται.

Ο Ουκρανός μαχητής Μιχαΐλο Βερσίνιν δήλωσε στο BBC ότι επί δύο ημέρες ρωσικά στρατεύματα πλήττουν το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες.Τόνισε, δε, ότι ήταν αδύνατη η απομάκρυνση των τραυματιών.

«Το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν ακόμη πολίτες στα καταφύγια στο εργοστάσιο» συμπλήρωσε.

«Πρόσφατα, έπειτα από έναν πολύ σφοδρό βομβαρδισμό στο Αζόφσταλ, σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και τραυματίστηκαν 10. Τώρα δεν έχουμε πληροφορίες για το πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν, επειδή δεν μπορούμε να φύγουμε και να πάμε στα καταφύγια όπου βρίσκονται» συνέχισε.

Η Ρωσία δεν απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τον απεσταλμένο του ρωσικού πρακτορείου RIA, 12 άμαχοι -μεταξύ των οποίων παιδιά- απομακρύνθηκαν με λεωφορείο από την χαλυβουργία.

«Δεν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη», λέει το Κρεμλίνο

Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα και το κύριο κέντρο εξαγωγής αγαθών στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η πτώση του Αζοφστάλ θα σημαίνει τον ρωσικό έλεγχο της πόλης, με τη Μόσχα να αποκτά τη δυνατότητα να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, γεγονός που θα παρέλυε την οικονομία της.

Η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης θα ήταν η πιο σημαντική νίκη της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου και ένα τεράστιο «δώρο» για την προπαγάνδα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της «Ημέρας της Νίκης» στις 9 Μαΐου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν θα γίνει παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου για να τιμήσει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της χιτλερικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ότι θα έρθει η ώρα για τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» εκεί.

«Θα έρθει η ώρα να σηματοδοτήσουμε την Ημέρα της Νίκης στη Μαριούπολη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια για τις 9 Μαΐου σε εδάφη που πρόσφατα κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ