ΚΟΣΜΟΣ

Για «άμεση εμπλοκή» στον πόλεμο στην Ουκρανία κατηγορεί τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Δούμας

Για «άμεση εμπλοκή» στον πόλεμο στην Ουκρανία κατηγορεί τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Δούμας
AP Photo/Emilio Morenatti

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «με άμεση αμερικανική εμπλοκή στη στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας».

«Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει και αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές δράσεις εναντίον της χώρας μας», έγραψε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Βολόντιν είναι γνωστός υπέρμαχος της «ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία» όπως συνεχίζει να αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο.

Ο ίδιος δήλωσε πως ξένοι σύμβουλοι εργάζονται στην Ουκρανία από τότε που σημειώθηκε αυτό που ονόμασε «πραξικόπημα», σε μια προφανή αναφορά στη δημοκρατική εκλογή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019.

Η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με βαρέα όπλα για να το βοηθήσουν να απωθήσει τη ρωσική επίθεση, η οποία οδήγησε στην κατοχή τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, όχι όμως του Κιέβου.

Εντούτοις, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένως πει ότι δεν θα πάρουν οι ίδιοι μέρος στις εχθροπραξίες, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στη σύρραξη.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ καλεί τη Δύση να παράσχει περισσότερα σύγχρονα όπλα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Δύση να παράσχει περισσότερα σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Μακροπρόθεσμα, η Ουκρανία δεν μπορεί να διεξάγει την άμυνά της μόνο με όπλα που χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά πρέπει να στραφεί σε σύγχρονα δυτικά όπλα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη Welt am Sonntag.

«Η Δύση πρέπει να εντείνει τις παραδόσεις της», καθώς η Ουκρανία πρέπει να προετοιμαστεί για «έναν μακρύ πόλεμο», είπε.

Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να βοηθήσει την Ουκρανία όσο ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο, ακόμη και αν χρειαστεί μήνες ή χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ θέλει να κάνει «τα πάντα» για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης. Η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, είπε.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την τελευταία δόση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ