ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Όλοι οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Όλοι οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση της ανθρωπιστικής επιχείρησης στο Αζοφσταλ έχει ολοκληρωθεί (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Η εντολή του προέδρου έγινε. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Μαριούπολη τελείωσε», έγραψε η Ιρίνα Βερεσούκ στο Telegram.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σήμερα θα εφάρμοζε ένα σχέδιο εκκένωσης του Αζοφστάλ και άλλων περιοχών της Μαριούπολης.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ ανέφεραν ότι απομακρύνθηκαν 50 άμαχοι από το Αζοφστάλ. Μέχρι τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) το πρακτορείο Reuters δεν είχε δει κάποια απόδειξη της άφιξής τους σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Σε ένα σύντομο σχόλιο στο CNNi από το εσωτερικό του εργοστασίου Αζοφστάλ το απόγευμα του Σαββάτου, τοπική ώρα, ένας από τους Ουκρανούς υπερασπιστές στο συγκρότημα, ο Mykhailo Vershynin, είπε ότι η εκκένωση αμάχων διεξήχθη χωρίς επεισόδια, ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό που μπόρεσε να φύγει.

Την ίδια ώρα, το γενικό επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν τα ουκρανικά στρατεύματα μέσα στο εργοστάσιο και χρησιμοποιούν πυρά πυροβολικού και τανκς, καθώς διεξάγουν επιχειρήσεις επίθεσης.

Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έπειτα από παρέμβαση του ΟΗΕ, όμως χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι χθες Παρασκευή απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο 50 άμαχοι, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου, το οποίο πολιορκείται επί εβδομάδες.

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, έως τη Δευτέρα όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Αζοφστάλ.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ