ΚΟΣΜΟΣ

G7: Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της κατά της Ρωσίας

G7: Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της κατά της Ρωσίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή (AP Photo/Evan Vucci)

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G7, οι οποίοι συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή και συζήτησαν περαιτέρω ενέργειες που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δεσμεύτηκαν, ωστόσο ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι επτά ηγέτες επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρώσεις κατά των τριών μεγαλύτερων τηλεοπτικών καναλιών της Ρωσίας και δέσμευση από κάθε μέλος της G7 να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ στα ΜΜΕ και τη ρωσική ελίτ

Οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι νέες κυρώσεις που αποκαλύφθηκαν από τις ΗΠΑ την Κυριακή θα αποκόψουν τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο από τους διαφημιστές και την τεχνολογία παραγωγής των ΗΠΑ, θα απαγορεύσουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως η διαχείριση ή η εταιρική συμβουλευτική και η λογιστική, καθώς και θα επιβάλουν νέους ελέγχους εξαγωγών κατά του ρωσικού βιομηχανικού τομέα.

Τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σήμερα από τις ΗΠΑ - Channel One Russia, Television Station Russia-1 και NTV Broadcasting Company - έλαβαν περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα από δυτικές χώρες μόλις πέρυσι, σύμφωνα με αξιωματούχο.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της Κυριακής περιλαμβάνει επίσης περίπου 2.600 περιορισμούς έκδοσης βίζας για Ρώσους και Λευκορώσους αξιωματούχους και τις πρώτες κυρώσεις εναντίον 27 στελεχών της Gazprombank, του ιδρύματος μέσω του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αγοράζει ρωσικό αέριο.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μιας σειράς αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ