ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων της ρωσικής επίθεσης σε σχολείο της Μπιλοχορίβκα

Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων της ρωσικής επίθεσης σε σχολείο της Μπιλοχορίβκα
Εκτιμάται ότι από περίπου 90 άτομα που είχαν καταφύγει στο σχολείο, μόνο 27 βγήκαν ζωντανοί μετά την επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου AP PHOTO

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από το ρωσικό χτύπημα το Σάββατο σε σχολείο της ανατολικής Ουκρανίας, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άνθρωποι. Οι Αρχές εκτιμούν πως περίπου 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

«Με χτύπησε μια πλάκα, έσκυψα κάτω», είπε ένας άνδρας με έναν επίδεσμο στη μύτη και το μέτωπό του, ο οποίος προτίμησε να μην δώσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας. «Μετά μια άλλη έκρηξη, μικροί βράχοι έπεσαν πάνω μας. Σκοτάδι», πρόσθεσε μιλώντας στο CNNi και συνέχισε:

«Υπήρχε μια γυναίκα στο δωμάτιό μας που ούρλιαζε όλη την ώρα. Τραβήχτηκε έξω και ούρλιαζε όλη την ώρα. Της είπα, “μην ουρλιάζεις”. Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τίποτα».

«Άρχισαν να σκάβουν», συνέχισε. «Βγήκα έξω. Ήμουν σαν μεθυσμένος άντρας, εντελώς χαμένος».

Στο βίντεο του σχολείου που κοινοποιήθηκε στο Telegram από τον Σέρχι Χέιντεϊ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουχάνσκ, φαίνεται ένα κτήριο που ισοπεδώθηκε πλήρως από την επίθεση.

Ο Χέιντεϊ είπε ότι από περίπου 90 άτομα που είχαν καταφύγει στο σχολείο, μόνο 27 βγήκαν ζωντανοί μετά την επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου, εξηγώντας ότι η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή μετά την έκρηξη που προκάλεσε η βόμβα.

«Ήταν αδύνατον κατά τη διάρκεια της νύχτας να εργαστούν οι διασώστες εκεί, λόγω των πληγμάτων. Θα χρειαζόταν να φωτίσουν τον χώρο, κάτι που θα προσέλκυε νέους βομβαρδισμούς», είπε. Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Ένας άλλος επιζών, ο Σέργκι, είπε ότι βρισκόταν στο υπόγειο του σχολείου όταν χτύπησε η βόμβα και ότι και οι τρεις όροφοι του κτηρίου κατέρρευσαν «στο έδαφος».

«Δεν καταλάβαμε τίποτα», εξήγησε ο Σεργκέι. «Ήμασταν μέσα. Μονομιάς, όλα έπεσαν κάτω. Σκοτάδι. Αυτό είναι».

Ο Γιέβγκεν περιέγραψε μια απελπισμένη απόδραση. «Ήμουν ο πρώτος που άρχισε να σκαρφαλώνει έξω», είπε. «Έβγαζα τούβλα και τα πετούσα έξω. Υπήρχαν ξύλινες σανίδες. Οι ντόπιοι που δεν ήταν στο υπόγειο βοήθησαν και χρησιμοποίησαν έναν σωλήνα για να κόψουν αυτές τις σανίδες».

Οι επιζώντες είπαν ότι ανάμεσα σε εκείνους με τους οποίους έμεναν στο καταφύγιο ήταν και αρκετοί ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες.

«Φανταστείτε τι βομβάρδισαν», είπε ο Σεργκέι. «Ένα συνηθισμένο χωριό με μόνο συνταξιούχους και παιδιά».

«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πλήγμα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Μπιλοχορίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου περίπου 90 άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία, Αμίν Αουάντ. Η επίθεση αυτή «είναι άλλη μια βάρβαρη υπενθύμιση της ωμότητας αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ