ΚΟΣΜΟΣ

«Υπάρχουν άμαχοι παγιδευμένοι στα ερείπια του Αζοφστάλ» εκτιμούν Ουκρανοί μαχητές

«Υπάρχουν άμαχοι παγιδευμένοι στα ερείπια του Αζοφστάλ» εκτιμούν Ουκρανοί μαχητές
AP Photo

«Θα πολεμήσουμε όσο παραμένουμε ζωντανοί» διαβεβαιώνουν τα μέλη του Τάγματος Αζόφ που βρίσκονται στις αχανείς εγκαταστάσεις του εργοστασίου Αζοφστάλ, το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στη Μαριούπολη.

«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή του Αζοφστάλ και προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλοι οι άμαχοι έχουν εκκενωθεί» δήλωσε ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, του Τάγματος Αζόφ, σε μία σπάνια και σύντομη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Ενώ εκατοντάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο, δεκάδες έχουν σκοτωθεί και ακόμα περισσότεροι πιθανότατα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε αποθήκες και θαμμένοι στα ερείπια» σημείωσε.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε υπό συνεχή βομβαρδισμό, επομένως πρέπει να ξεκινήσουμε», είπε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου.

«Δεχόμαστε σφοδρούς βομβαρδισμούς» υπογράμμισε, παρακαλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντιουσένκο, σύμβουλο του δημάρχου της Μαριούπολης, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν την κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της εκκένωσης για να ανανεώσουν τις θέσεις τους στο πυροβολικό και τους ελεύθερους σκοπευτές.

«Απαιτούνται ειδικές άδειες για να μετακινηθούμε ή να φύγουμε», λέει ο δήμαρχος Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «καθορίζει ποιος ζει, ποιος φεύγει και ποιος πεθαίνει στην πόλη».

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μίλησε στο BBC και ισχυρίστηκε ότι οι 100.000 άνθρωποι που εξακολουθούν να ζουν στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι «χρειάζονται ειδική άδεια για να μετακινηθούν και ξεχωριστή άδεια» για να φύγουν από

Ο Μποϊτσένκο έκανε λόγια για περίπου 2.000 άνδρες που κρατούνται στα λεγόμενα «κέντρα φιλτραρίσματος» στο Bezymenne και στο Kozatske, και δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους εκτός εάν είναι άρρωστοι ή τραυματισμένοι.

«Χρησιμοποιούνται ως εργατικό δυναμικό για να καθαρίσουν τα ερείπια, να μαζέψουν τα πτώματα εκείνων που σκότωσαν οι Ρώσοι και να συγκαλύψουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου», λέει.

Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όλες οι εξελίξεις για την 74η μέρα πολέμου στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ