ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές το 1945

Μήνυμα Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές το 1945
«Το κακό επέστρεψε ξανά, σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό», καταγγέλλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατήγγειλε για πολλοστή φορά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μερικές μόλις ώρες πριν από την σημερινή επέτειο στη Ρωσία για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατήγγειλε την Κυριακή (8/5) ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε στο διάγγελμά του, τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» που εξακολουθούν να γίνονται σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε και σε αυτόν που προκάλεσε, όπως είπε, τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «…Σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη…», είπε η Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

Εν τω μεταξύ, σήμερα διεξάγεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση, επίδειξη δύναμης της Ρωσίας εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας για τον βομβαρδισμό του σχολείου όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Και συμπλήρωσε ότι: «Το κακό επέστρεψε. Ξανά!», τόνισε. «Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό».

«Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο ( Β’ΠΠ) τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του μέσω βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ