ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεδιάσκεψη Ζελένσκι με τους ηγέτες της G7 - Ενισχύεται η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Τηλεδιάσκεψη Ζελένσκι με τους ηγέτες της G7 - Ενισχύεται η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία
Chung Sung-Jun/Pool Photo via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να παραστεί στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 σήμερα, Κυριακή, με τη Δύση να έχει επανειλημμένα δεσμευθεί για στρατιωτική βοήθεια δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Η συνάντηση των επικεφαλής των χωρών της G7, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ιταλία, πραγματοποιείται μία ημέρα πριν τους εορτασμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν για την 77η επέτειο νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει, ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα εντείνουν τις επιθέσεις τους αυτό το Σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα.

Η -κατά τα φαινόμενα- οπισθοδρόμηση των Ρώσων από την περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τη ρωσική αφήγηση της νίκης στην Ουκρανία, αντικατοπτρίζοντας την περίπλοκη εικόνα κατά μήκος του μετώπου των περίπου 480 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία.

Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από Γερμανία και Βρετανία

Γερμανία και Βρετανία ανακοίνωσαν εκ νέου οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

Η κυβέρνηση στη Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου λιρών (1,87 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές του Κιέβου και η κυβέρνησή του έχει προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα όπλα.

Η νέα δέσμευση σχεδόν διπλασιάζει τη βοήθεια που είχε δοθεί από το Λονδίνο μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιονδήποτε πόλεμο έπειτα από αυτούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό για μένα η Γερμανία να βοηθά την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά για να γίνει η ζωή του ουκρανικού λαού κάπως πιο υποφερτή», εξήγησε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Για αυτόν τον λόγο, αυξήσαμε το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία από τα 122 στα 185 εκατομμύρια ευρώ», συνέχισε η κυρία Σούλτσε. Το ποσό «θα αξιοποιηθεί για να αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού» και για «να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα διαμερίσματα, σχολεία και νηπιαγωγεία», διευκρίνισε.

«Άλλα υπουργεία δίνουν ακόμη περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε κι άλλα. Όταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση. Το υπουργείο μου ήδη προετοιμάζεται γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

«Άφωνος» ο Ζελένσκι μετά την καταστροφή μουσείου από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτήριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

«Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα χθες Σάββατο.

«Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε.

Ο Σκοβορόντα, Ουκρανός κοζακικής καταγωγής, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο χωριό Ιβανόβκα, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του Σκοβοροντινίβκα.

«Φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου», επεσήμανε ο Σινεγκούμποφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κατακτητές μπορούν να καταστρέψουν το μουσείο όπου ο Χριχόρι Σκοβορόντα εργάστηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και όπου ετάφη. Αλλά δεν θα καταστρέψουν τη μνήμη μας και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Όλες οι εξελίξεις για την 74η μέρα πολέμου στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ