ΚΟΣΜΟΣ

Το διάσημο μωρό που χορεύει στο διαδίκτυο από το 1996 αποκτά νέα εμφάνιση

Το διάσημο μωρό που χορεύει στο διαδίκτυο από το 1996 αποκτά νέα εμφάνιση
Το παράξενο "Dancing Baby" άρχισε να διαδίδεται μέσω προωθούμενων αλυσίδων email το 1996 Screenshot

Εάν γεννηθήκατε πριν από το 1990, ίσως θυμάστε το τρισδιάστατο γραφικό ενός ημίγυμνου μωρού που χόρευε περιστρεφόμενο για να γίνει ένα από τα πρώτα viral του διαδικτύου.

Το παράξενο «Dancing Baby» άρχισε να διαδίδεται μέσω προωθούμενων αλυσίδων email το 1996 προτού εμφανιστεί στα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ και μπήκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Ally McBeal».

Το ότι αυτό το εικονικό παιδί θα ήταν τώρα 26 ετών, θα σας κάνει να αισθανθείτε ακόμα μεγαλύτεροι.

Για να γιορτάσει το ταξίδι του μωρού προς την «ενηλικίωση», δημιουργήθηκε GIF με απόδοση 3D χάρη στους αρχικούς δημιουργούς του, Μάικλ Γκίραρντ, Ρόμπερτ Λόρι και Τζον Τσάντγουικ, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα HFA-Studio με έδρα τη Βιέννη. Τα νέα μωρά που χορεύουν θα κυκλοφορήσουν ως NFT* την επόμενη εβδομάδα.

Με τα χρόνια το μωρό έγινε σύμβολο της δεκαετίας του '90 και της πρώιμης εποχής του διαδικτύου, εμφανιζόμενο σε προγράμματα όπως το «I love the '90s» και, πιο πρόσφατα, στο μουσικό βίντεο του Charli XCX και του Τρόι Σίβαν για το κομμάτι «1999».

Ο συνιδρυτής του HFA-Studio, Τσάρλι Σάιχενοστ, είπε ότι το γραφικό έχει την ίδια απήχηση που είχε πριν από δύο δεκαετίες.

Το «Dancing Baby» που επανασχεδιάστηκε πρόσφατα φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστικό από το πρωτότυπο, με ενισχυμένους χρωματικούς τόνους και πιο ευκρινή ποιότητα εικόνας. Φαίνεται επίσης κάπως πιο παχουλό.

Κατά την ενημέρωση του meme, το HFA-Studio ζήτησε επίσης από σύγχρονους ψηφιακούς καλλιτέχνες να «μιξάρουν» την εικόνα με τις δικές τους ερμηνείες ως μέρος της νέας συλλογής NFT.

Ο Κρις Τόρες, δημιουργός του «Nyan Cat», έφτιαξε ένα αντίστοιχο «Nyan Baby», ενώ ο καλλιτέχνης Γιούκι Μορίτα, που φτιάχνει ψηφιακά πλάσματα, επέλεξε ένα παιδί με πολλά κεφάλια που κλαίει, «ζώντας στο χάος της σύγχρονης εποχής», σύμφωνα με ανακοίνωση.

*Τι είναι, όμως, τα NFT;

Τα Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά (αγγλ. non-fungible token, NFT) αποτελούν κρυπτογραφημένα στοιχεία βασισμένα σε δίκτυο Blockchain, με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης και μεταδεδομένα που τα διακρίνουν μεταξύ τους και σε σχέση με άλλα, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσής τους με φυσικά ή ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Τα μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά μπορούν να συσχετιστούν με οποιοδήποτε ψηφιακό αρχείο-έργο τέχνης, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ήχος και άλλους τύπους πολυμέσων, είτε με ψηφιακή αποτύπωση φυσικού αντικειμένου: η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της προσθήκης ενός υπερσυνδέσμου (URL) στο έξυπνο συμβόλαιο (smart contract) που αντιστοιχεί στο κρυπτοπαραστατικό, ο οποίος (υπερσύνδεσμος) παραπέμπει στον ιστοχώρο όπου απεικονίζεται το ψηφιακό αρχείο που συνδέεται με το κρυπτοπαραστατικό.

Συνεπώς, κατ' ουσίαν, αποτελούν μεταδεδομένα αποθηκευμένα σε ένα δίκτυο Blockchain.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κρυπτονομίσματα (cryptocoins), τα κρυπτοπαραστατικά (cryptotokens) δεν διαθέτουν δικό τους αυτόνομο δίκτυο Blockchain, αλλά χρησιμοποιείται η υπολογιστική ισχύς ενός ήδη υπάρχοντος δικτύου Blockchain στο οποίο λειτουργούν «προσκολλημένα».

Η δομή του συστήματος στο οποίο εντάσσονται αποτελείται από δύο επίπεδα- βάσεις δεδομένων:

  • το δίκτυο Blockchain, όπου κατατίθενται τα έξυπνα συμβόλαια κάθε ένα εκ των οποίων αντιστοιχεί σε κάποιο κρυπτοπαραστατικό (πχ smart contract address, token ID κ.ά.), και μέσω των έξυπνων συμβολαίων, ή άλλως του κώδικα προγραμματισμού, διεξάγονται και καταγράφονται σε αυτό το δημόσιο καθολικό οι κρυπτογραφημένες συναλλαγές που αφορούν σε αυτό.
  • μία πλατφόρμα ή αποκεντρωμένη εφαρμογή που συνιστά μητρώο καταγραφής των κρυπτοπαραστατικών και των σχετικών πληροφοριών, κυρίως του αριθμού του κρυπτοπαραστατικού (token ID) και της κρυπτογραφημένης διεύθυνσης του/της κατόχου του (owner).

Αναφορικά με το δικαίωμα που αποκτάται, φαίνεται να προκύπτει ότι με την απόκτηση ενός μη εναλλαξίμου κρυπτοπαραστατικού που συνδέεται με κάποιο (πρωτότυπο) έργο τέχνης μέσω μίας πλατφόρμας διάθεσης (marketplace, πχ: OpenSea) κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία του.

Επίσης παρέχεται το ιδιάζον περιουσιακό δικαίωμα αναπαραγωγής του υποκειμένου έργου που συνδέεται με το κρυπτοπαραστατικό αποκλειστικά και μόνο στον διαδικτυακό χώρο της πλατφόρμας και, συνεπώς, στο κοινό που διαθέτει πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτής ή το δικαίωμα κατ’ αίτηση του/της χρήστη/τριας ιδιωτικής πρόσβασης σε οπτικοακουστικό ή άλλο υλικό, ενώ συνήθως παρέχεται και (περιορισμένο) δικαίωμα εμπορικής χρήσης του NFT (συνεπώς και των μεταδεδομένων αυτού, δηλαδή και του υποκειμένου έργου τέχνης) στον χώρο της πλατφόρμας με την δυνατότητα μεταπώλησης αυτού.

Για την εξακρίβωση του δικαιώματος που τελικώς αποκτά ο χρήστης, απαιτείται να διευρευνηθούν οι όροι της έξυπνης σύμβασης (smart contract) που αντιστοιχεί σε κάθε συγκεκριμένο κρυπτοπαραστατικό.

Τα NFT έχουν προκαλέσει κριτική σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζονται με την επικύρωση συναλλαγών blockchain καθώς και τη συχνή χρήση του σε απάτες.

Η χρησιμότητα της απόδειξης ιδιοκτησίας τίθεται υπό αμφισβήτηση σε μια μη ρυθμιζόμενη αγορά που βασίζεται σε ψηφιακά αρχεία που είναι εύκολο να αντιγραφούν.

Η μοναδική ταυτότητα και η ιδιοκτησία ενός NFT είναι επαληθεύσιμα μέσω του καθολικού Blockchain.

Το πρώτο γνωστό «NFT», Quantum, δημιουργήθηκε από τον Kevin McCoy τον Μάιο του 2014 και αγοράστηκε από τον Anil Dash, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παρουσίασης για το συνέδριο Seven on Seven στο New Museum της Νέας Υόρκης.

The internet's famous dancing baby from 1996 is getting a new look, By Jacqui Palumbo, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ