ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Κούβα: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός - Στους 40 οι νεκροί

Έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Κούβα: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός - Στους 40 οι νεκροί
Οι διασώστες επιχειρούν να βρουν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια (AP Photo/Ramon Espinosa)

Ισχυρή έκρηξη λόγω διαρροής αερίου σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Saratoga, στο κέντρο της Αβάνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (9/5) οι αρχές έκαναν λόγο για 54 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 να εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Από αυτούς οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ακόμη επτά άτομα είναι σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στους 40 νεκρούς συγκαταλέγονται τέσσερα παιδιά και έφηβοι, καθώς και μία 27χρονη Ισπανίδα τουρίστρια.

Η έκρηξη σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 6 Μαΐου.

Από το σημείο ανασύρθηκαν τις τελευταίες ώρες ακόμη τέσσερα πτώματα, που ανήκαν σε εργαζόμενους του ξενοδοχείου, σύμφωνα με το δημόσιο κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων ACN, που μετέδωσε ότι «12 ως 13 άνθρωποι» εξακολουθούσαν να αγνοούνται.

Οι έρευνες που κράτησαν πολλές ώρες, ήταν επικεντρωμένες στα υπόγεια του κτηρίου, με δύσκολη πρόσβαση λόγω του τεράστιου όγκου χαλασμάτων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο στάδιο λόγω της συγκέντρωσης συντριμμιών και του κινδύνου κατάρρευσης», εξήγησε στη δημόσια τηλεόραση ο Πύραρχος Λουίς Κάρλος Γκουσμάν, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος.

Το πολυτελές ξενοδοχείο, ήταν εμβληματικό νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ήταν κλειστό για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και ανακαινιζόταν ενόψει της επαναλειτουργίας του, που θα γινόταν σήμερα, αν δεν είχε γίνει η καταστροφή αυτή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, στο εσωτερικό του κτηρίου εργάζονταν 51 άνθρωποι όταν έγινε η έκρηξη, που κατά τα στοιχεία των αρχών οφειλόταν σε διαρροή που οφειλόταν στον ανεφοδιασμό του ξενοδοχείου από βυτιοφόρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι πρώτοι τέσσερις όροφοι υπέστησαν τρομακτική καταστροφή.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση δωρεών για τα θύματα.

Το Saratoga, το οποίο διέθετε 96 δωμάτια, δύο εστιατόρια και πισίνα στην οροφή, ήταν έμβλημα της παλιάς Αβάνας. Τα προηγούμενα χρόνια είχε υποδεχθεί αρκετές διασημότητες, από τον Μικ Τζάγκερ ως τη Μπιγιονσέ και τη Μαντόνα.

Το κτήριο ανεγέρθηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε κι έγινε πέντε αστέρων το 2005.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ