ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Καταγράφηκαν 200 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία

ΠΟΥ: Καταγράφηκαν 200 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία
Η Mariana Vishegirskaya, ήταν μια από τις τραυματισμένες έγκυες γυναίκες στο μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε στις 9 Μαρτίου AP Photo/Mstyslav Chernov

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επαληθεύσει τουλάχιστον 200 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μιλώντας από το Κίεβο, όπου βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Τέντρος είπε ότι ήταν «βαθιά συγκινημένος» από όσα είχε δει και ακούσει.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε πως οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «πρέπει να σταματήσουν», προσθέτοντας:

«Υπάρχει ένα φάρμακο που δεν μπορεί να χορηγήσει ο ΠΟΥ και το οποίο η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, και αυτό είναι η ειρήνη».

«Επομένως, συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ότι συζήτησε την κατάσταση της υγείας στη χώρα με Ουκρανούς αξιωματούχους και είπε ότι ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

«Το μήνυμά μου σε όλο τον λαό της Ουκρανίας είναι ότι ο ΠΟΥ στέκεται δίπλα σας», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι, παρά την καταστροφή, έχει δει την «εξαιρετική ανθεκτικότητα» στην Ουκρανία καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζωή τους.

«Ο χρόνος μου εδώ με έχει επηρεάσει πολύ προσωπικά», εξομολογήθηκε.

«Ως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε σε εμπόλεμη ζώνη, καταλαβαίνω πολύ καλά πώς νιώθει ο λαός της Ουκρανίας», συνέχισε.

«Γνωρίζω τον αντίκτυπο, γνωρίζω την καταστροφή του πολέμου από πρώτο χέρι και ένιωσα πολύ, πολύ λυπημένος όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ