Σι σε Μακρόν: Η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης διαρκής απειλή για την παγκόσμια ειρήνη
Ανανεώθηκε:
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών είχαν σήμερα, Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τον Μακρόν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας-Δύσης θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη και πιο διαρκής απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από την ίδια την κρίση.
Το Reuters αναφέρει ότι το ανακοινωθέν από το προεδρικό γραφείο των Ηλυσίων ανέφερε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν την κατάσταση στην Ουκρανία και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο.
«Οι δύο αρχηγοί κρατών επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και συμφώνησαν για τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Όλες οι προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στον ουκρανικό πληθυσμό θα πρέπει επίσης να υποστηριχθούν», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της κινεζικής προεδρίας δίνει διαφορετική έμφαση για το τηλεφώνημα.
Το Reuters επικαλείται τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αναφέρουν ότι ο Σι προειδοποίησε τον Μακρόν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των μπλοκ που προκύπτει από την κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη και πιο διαρκής απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από την ίδια την κρίση.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν διπλωματική αυτονομία αντί να ευθυγραμμιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό που το Πεκίνο λέει ότι είναι «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία για την τελευταία της εισβολή στην Ουκρανία.
Σε μια πιο θετική διπλωματική νότα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι ο Σι είπε στον Μακρόν ότι ελπίζει η Γαλλία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση των δεσμών Κίνας-ΕΕ καθώς ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνάντηση Μακρόν-Σολτς στο Βερολίνο: Τα σύνορα στην Ευρώπη δεν μπορούν να μετακινούνται με βία
«Ημέρα της Ευρώπης»: Με το βλέμμα στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου
Σε απάντηση της επίθεσης κατά εμπορικού πλοίου τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν
23:52
Βενεζουέλα: Η καταστροφή προκαλεί ρωγμές και στην κυβέρνηση- Ο ρόλος των ΗΠΑ και η θέση της Προέδρου
23:51
Τουρκία: Συνελήφθη ακαδημαϊκός σε επιχειρήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
23:41
Πλήγματα των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ - Έκρηξη στην περιοχή Σιρίκ στο Ιράν
23:39