ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες και λεηλατούν επιχείρηση

Βίντεο - ντοκουμέντο: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες και λεηλατούν επιχείρηση
Ο εν ψυχρώ θάνατος των δύο πολιτών ερευνάται ως έγκλημα πολέμου από την εισαγγελία της Ουκρανίας Screen Grab/video

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο που δείχνει Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν θανάσιμα δύο άοπλους πολίτες, την ώρα που απομακρύνονται μετά την συνάντησή τους στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, στο Κίεβο, φέρνει στο φως το CNNi.

To βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του CNNi ερευνάται ως έγκλημα πολέμου από τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

Και οι δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση η οποία αντίκειται στους κανόνες πολέμου που αφορούν στους αμάχους. Το ένα θύμα είναι ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας οχημάτων, η οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκε και το δεύτερο ένας 68χρονος άνδρας, ο οποίος εργαζόταν ως φρουρός εκεί.

Τη σκηνή της δολοφονίας κατέγραψε κάμερα ασφαλείας τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της πρώτης απόπειρας των Ρώσων εισβολέων, να καταλάβουν το Κίεβο. Εκείνες τις ημέρες οι μάχες στον κεντρικό δρόμο προς την πρωτεύουσα ήταν σφοδρές, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν, να αποκόψουν την ρωσική προέλαση.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη έξω από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στις 16 Μαρτίου δεν ήταν μια μάχη μεταξύ στρατιωτών ή έστω μεταξύ στρατιωτών και οπλισμένων πολιτών.

Σύμφωνα με το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώνεται από το CNNi, πέντε Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν προσπαθώντας να εισβάλουν στην επιχείρηση - πυροβολώντας κλειδαριές και σπάζοντας τις τζαμαρίες.

Καθώς ο ιδιοκτήτης πλησιάζει με σηκωμένα τα χέρια, τον σταματούν και εμφανίζονται να τον ψάχνουν για όπλα. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συζήτηση, πριν οι στρατιώτες απομακρυνθούν και οι δύο πολίτες αρχίσουν να περπατούν πίσω στις θέσεις τους.

Τότε τουλάχιστον δύο από τους στρατιώτες έρχονται πίσω από τους άνδρες και ανοίγουν πυρ. Και οι δύο πολίτες πέφτουν στο έδαφος. Στη συνέχεια οι άνδρες εμφανίζονται να αφαιρούν τον εξοπλισμό τους και να ψάχνουν συρτάρια και γραφεία. Ένας άντρας αρπάζει ένα καπέλο από ένα ράφι και το φοράει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν δέχθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.

Video shows Russian soldiers killing 2 civilians before they ransack a business, by Sara Sidner, Sandi Sidhu, Vasco Cotovio, Kostyantyn Gak and Oleksandra Titorova, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ