ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε άνδρες και γυναίκες να δειπνούν μαζί σε εστιατόρια

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν σε άνδρες και γυναίκες να δειπνούν μαζί σε εστιατόρια
Οι ιδιοκτήτες έχουν προειδοποιηθεί προφορικά για το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει ακόμη και για όσους είναι ένα «παντρεμένο ζευγάρι» AP/Ebrahim Noroozi

Απαγόρευση σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια επέβαλλαν οι αρχές των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν. Η απαγόρευση ισχύει ακόμα και αν πρόκειται για συζύγους.

Το Αφγανιστάν είναι μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αλλά είναι φυσιολογικό άντρες και γυναίκες ή οικογένειες να μαζεύονται σε τραπέζια εστιατορίων, ειδικά στη Χεράτ που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Αλλά από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ελευθερίες των γυναικών και επιβάλλουν μορφές διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων, ακολουθώντας την εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία τους για τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στη Χεράτ, ο Ριαζουλάχ Σεράτ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές διέταξαν «οι άνδρες και οι γυναίκες στα εστιατόρια να μένουν χωριστά».

Οι ιδιοκτήτες έχουν προειδοποιηθεί προφορικά για το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει ακόμη και για όσους είναι ένα «παντρεμένο ζευγάρι».

Μια γυναίκα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι πήγε σε ένα εστιατόριο την Τετάρτη με τον σύζυγό της, αλλά ο διευθυντής τους ζήτησε να «καθίσουν χωριστά» και έφυγαν χωρίς να φάνε.

Ο Σαφιουλάχ, διευθυντής εστιατορίου, επιβεβαίωσε ότι του δόθηκε εντολή να επιβάλει αυτόν τον διαχωρισμό.

«Πρέπει να υπακούσουμε σε αυτή τη διαταγή, αλλά έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή μας», είπε.

Ο Σεράτ ανέφερε ότι το υπουργείο επέβαλε επίσης τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών σε δημόσια πάρκα στη Χεράτ, ορίζοντας ημέρες επίσκεψης για κάθε φύλο.

Οι αρχές της πόλης είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ότι ήταν στην προηγούμενη ηγεσία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, αφού τους αρνούνται την πρόσβαση στο γυμνάσιο ή ακόμη και περιορίζοντας το δικαίωμά τους να μετακινηθούν.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσαν επίσης ένα διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.

Αντίδραση της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) δήλωσαν σήμερα ότι οι αυξανόμενοι περιορισμοί που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν απομονώνουν τη χώρα.

«Με αυτά τα μέτρα, οι Ταλιμπάν απομονώνονται περαιτέρω από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Γαλλία, οι ΥΠΕΞ της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τους Ταλιμπάν να αναλάβουν επείγουσα δράση για την άρση των περιορισμών για τις γυναίκες και τα κορίτσια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν στην εξουσία τον Αύγουστο, διέταξαν το Σάββατο τις γυναίκες να φορούν σε δημόσιους χώρους μπούρκα, σε ένα ακόμη βήμα προς την προηγούμενη σκληροπυρηνική κυριαρχία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ