ΚΟΣΜΟΣ

«Γραμμές αλληλεγγύης» προτείνει η Κομισιόν για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία

«Γραμμές αλληλεγγύης» προτείνει η Κομισιόν για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία
Πριν τον πόλεμο, το 90% των εξαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων διεξάγονταν από τα ουκρανικά λιμάνια του Εύξεινου Πόντου AP Photo/Sergei Grits, File

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να δημιουργηθούν «γραμμές αλληλεγγύης» αποκλειστικά για εξαγωγές αγροτικών αγαθών από την Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμβλυνση του αποκλεισμού των προϊόντων, που «απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια». 

Η ρωσική εισβολή έχει μπλοκάρει την πρόσβαση της Ουκρανίας στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

«Η Ουκρανία είναι μια κρίσιμη πηγή γεωργικών προϊόντων και ένας βασικός κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας εμποδίζει αυτά τα αγαθά να φύγουν και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με υποσιτισμό και πείνα. Ο αποκλεισμός πρέπει να τελειώσει» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) θα συζητήσουν το πώς θα τεθεί τέλος στον αποκλεισμό των σιτηρών της Ουκρανίας ώστε να εξαχθούν στον κόσμο, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού, το οποίο σημαίνει φαγητό για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που το χρειάζονται επειγόντως, πάνω απ’ όλα στις χώρες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Ευρωπαϊκό σχέδιο για «απεμπλοκή» των εξαγωγών

Υπό κανονικές συνθήκες, το 75% της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας εξάγεται, και οι εξαγωγές αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 20% των εθνικών ετήσιων εσόδων. Πριν τον πόλεμο, το 90% των εξαγωγών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων διεξάγονταν από τα ουκρανικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου. Περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών προοριζόταν, αντιστοίχως, για την Ευρώπη, την Κίνα και την Αφρική.

Το σχέδιο της Κομισιόν στοχεύει στην ενοποίηση των υποδομών Ουκρανίας και ΕΕ για περίπου 20 εκατ. τόνους σιτηρών που πρέπει να εξαχθούν από την Ουκρανία εντός τριών μηνών, δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνεα Βαλεάν.

Χιλιάδες φορτηγά και βαγόνια έχουν κολλήσει στην ουκρανική πλευρά πολλών συνόρων της ΕΕ, με μέσο χρόνο αναμονής 16 ημερών που μπορεί να φτάσει και τις 30 ημέρες.

«Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνεα Βαλεάν.

Η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών φορτίων να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και βυτία (για το έλαιο), καθώς και υποδομές μετεπιβίβασης των σιτηρών σε φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια που θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν το μέγιστον της ευελιξίας και να κινητοποιήσουν επαρκή μέσα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης των φορτίων, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται ακόμη και πολλές ημέρες και ποικίλουν από την μία στη άλλη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν «γραμμές αλληλεγγύης» και ζητεί από τους διαχειριστές των σιδηροδρομικών δικτύων να κρατήσουν χώρο που θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για τα ουκρανικά φορτία. Επιδιώκει επίσης να επιστρατεύσει περισσότερα πλωτά μέσα για την μεταφορά μέσω του Δούναβη.

Η Κομισιόν θα αποτιμήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης στην ΕΕ για να κατευθύνει αποτελεσματικότερα τις ουκρανικές εξαγωγές και να εντοπίσει τα λιμάνια από όπου τα προϊόντα μπορούν να κατευθυνθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κομισιόν δεσμεύεται να συνομολογήσει γρήγορα συμφωνία με το Κίεβο για τις οδικές μεταφορές, αν τα κράτη μέλη της δώσουν την εντολή, και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των συνδέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ουκρανία και την Μολδαβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ