ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - ΟΗΕ: Εγκρίθηκε έρευνα για ενδεχόμενες θηριωδίες του ρωσικού στρατού

Ουκρανία - ΟΗΕ: Εγκρίθηκε έρευνα για ενδεχόμενες θηριωδίες του ρωσικού στρατού
H Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία καλείται να διενεργήσει έρευνα για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ρωσικό στρατό AP Photo / Rodrigo Abd

Με μεγάλη πλειοψηφία το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Πέμπτη 12 Μαΐου ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με καταγγελίες που αφορούν θηριωδίες του ρωσικού στρατού σε περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες είχαν καταλάβει.

Το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα μέσω ψηφοφορίας, με 33 μέλη να ψηφίζουν υπέρ και 2 κατά (Κίνα, Ερυθραία). Δώδεκα μέλη δήλωσαν αποχή.

Το ψήφισμα καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία να διενεργήσει «έρευνα» για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά η θέση της είναι κενή.

Η Μόσχα απέχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα που, όπως είπε, ισοδυναμεί με διευθέτηση πολιτικών λογαριασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ