ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Κλήτευση πέντε Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για τα γεγονότα της 6ης Ιανουρίου

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Κλήτευση πέντε Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για τα γεγονότα της 6ης Ιανουρίου
AP Photo/J. Scott Applewhite

Η Eπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την αιματηρή εισβολή ακροδεξιών -ως επί το πλείστον υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ- στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, προχωρά στην κλήτευση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, καθώς και τεσσάρων άλλων Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που έχουν απορρίψει τα αιτήματα για εθελοντική συνεργασία.

Εκτός από τον ΜακΚάρθι, η Επιτροπή υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών καλεί τους Ρεπουμπλικανούς Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, Μο Μπρουκς από την Αλαμπάμα, Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα και Σκοτ ​​Πέρι από την Πενσυλβάνια.

Το ζήτημα κλήτευσης των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών έχει απασχολήσει έντονα την Επιτροπή τόσο για το εάν νομιμοποιείται συνταγματικά, αλλά και για το κατά πόσο θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο προηγούμενο.

«Αρκετοί από τους συναδέλφους μας έχουν πληροφορίες σχετικές με την έρευνά μας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον.

«Πριν πραγματοποιήσουμε τις ακροάσεις μας τον επόμενο μήνα, θέλαμε να δώσουμε στα μέλη την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά τα θέματα με την επιτροπή εθελοντικά. Δυστυχώς, τα άτομα που έλαβαν κλήτευση σήμερα αρνήθηκαν και είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτό το βήμα για να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή θα αποκαλύψει τα γεγονότα σχετικά με την 6η Ιανουαρίου», συνέχισε ο Τόμσον.

«Προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμορφωθούν με το νόμο, να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και να συνεργαστούν με την έρευνά μας, όπως έκαναν εκατοντάδες άλλοι μάρτυρες», σημείωσε.

Ο ΜακΚάρθι δεν έχει απαντήσει για το κατά πόσο σκοπεύει να συμμορφωθεί με την κλήτευση και να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να θεωρεί την Επιτροπή παράνομη.

«Η άποψή μου για την Επιτροπή δεν έχει αλλάξει. Δεν διεξάγουν νόμιμη έρευνα, θέλουν απλώς να κυνηγήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους», είπε ο ΜακΚάρθι στους δημοσιογράφους.

Ο Πέρι δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θα συμμορφωνόταν με την κλήτευση. «Όλα αυτά είναι για πρωτοσέλιδα και εντυπωσιασμό. Το γεγονός ότι οι κλητεύσεις στάλθηκαν πρώτα στον Τύπο και μετά στα μέλη είναι απλώς μια απόδειξη ότι όλα έχουν να κάνουν με πρωτοσέλιδα. Όλο αυτό το θέμα είναι μια παρωδία», είπε στο CNNi.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή έχει προγραμματίσει τις καταθέσεις για τα μέλη του Κογκρέσου για τα τέλη Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ