ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανησυχία για πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ενόψει του ταξιδιού Μπάιντεν στην Ασία

ΗΠΑ: Ανησυχία για πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ενόψει του ταξιδιού Μπάιντεν στην Ασία
Ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια μίνι περιοδεία στην Ασία στις 20-24 Μαΐου (AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια πυρηνική δοκιμή ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στην Ασία σε λίγες ημέρες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια μίνι περιοδεία στην Ασία (20-24 Μαΐου), κατά την οποία θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για συνομιλίες με τους ομολόγους του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη της Κορέας.

Παράλληλα, η Ψάκι ενημέρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στείλει εμβόλια κατά της Covid-19 στη Βόρεια Κορέα, η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την Πέμπτη ξέσπασμα της Covid-19, κάνοντας λόγο για τη «σοβαρότερη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και επέβαλε καθολικό lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας, εντοπίστηκε κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

Σε προηγούμενη ενημέρωση, είχε ανακοινωθεί ότι κατά την περιοδεία του, ο Μπάιντεν θα συζητήσει το πυρηνικό, αλλά και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει επίσης την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά τις συνομιλίες στη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης.

Επίσης θα έχει συνομιλίες στο Τόκιο εντός του πλαισίου του τετραμερούς διαλόγου ασφάλειας (Quad group) με τη συμμετοχή των ΗΠΑ της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Βόρεια Κορέα με εκτοξεύσεις βαλλιστικού πυραύλου

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις καθώς πριν από μια βδομάδα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο «αγνώστου τύπου» προς τα ανατολικά, στην κατεύθυνση της Θάλασσας της Κορέας -γνωστής και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για τη 14η οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στη χρονιά, που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι θα το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του θα «αναπτυχθεί» με τη «μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα».

Εντός 2022, η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη κάνει αρκετές δοκιμές βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων· ανάμεσά τους, εκτόξευσε τον Μάρτιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), τερματίζοντας το μορατόριο που είχε κηρύξει μονομερώς το 2017.

Η Βόρεια Κορέα αψηφά παράλληλα τις ΗΠΑ, που δηλώνουν πως είναι έτοιμες για διάλογο.

Η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το 2019.

Η νέα δοκιμή καταγράφεται μερικά εικοσιτετράωρα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του (τη 10η Μαΐου) ο Γιουν Σοκ-γελ, ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα ασκήσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ