ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμη για το «ιστορικό βήμα» προς το ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Αναμένοντας την αντίδραση του Πούτιν

Έτοιμη για το «ιστορικό βήμα» προς το ΝΑΤΟ η Φινλανδία - Αναμένοντας την αντίδραση του Πούτιν
Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών έχει ήδη ταχθεί υπέρ της ένταξης EPA/MAURI RATILAINEN

Οι μέρες της πολιτικής αυστηρής ουδετερότητας της Φινλανδίας ανάμεσα στα δύο ανταγωνιστικά μπλοκ επί εποχής Ψυχρού Πολέμου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο όρος «φινλανδοποίηση», που καθιερώθηκε στη γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας, είναι πολύ πιθανό σε λίγες ημέρες να έχει περάσει στην Ιστορία μιας και η σκανδιναβική χώρα οδεύει με σταθερά βήματα στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ

Σε μια ιστορική κίνηση, την Πέμπτη, η πολιτική ηγεσία της χώρας δρομολόγησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε ορατή πλέον την εξ Ανατολών απειλή για τους Φινλανδούς, που μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με κοινή επιστολή τους, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν τονίζουν ότι η χώρα «πρέπει να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν». Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών έχει ήδη ταχθεί υπέρ της ένταξης. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε την τοποθέτηση της φινλανδικής πολιτικής ηγεσίας και δήλωσε ότι η διαδικασία της έγκρισης θα είναι «ομαλή και γρήγορη».

Υπέρμαχος για καιρό του διαλόγου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο Σάουλι Νιινίστο είχε τονίσει, το βράδυ της Τετάρτης, ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα στρέφεται εναντίον κανενός», απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις. «Αν ενταχθούμε, η απάντησή μου (στη Ρωσία) θα είναι: εσείς το προκαλέσατε αυτό», προσέθεσε ο Φινλανδός πρόεδρος. Τα δημοσκοπικά ευρήματα υποστηρίζουν την άποψή του. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό των ομοεθνών του που επιθυμούσαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ κυμαινόταν γύρω από το 25%, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψε άρδην τα δεδομένα και στην τελευταία δημοσκόπηση υπέρ της ένταξης τασσόταν το 76% των ερωτηθέντων.

Αν και ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, η χθεσινή εξέλιξη θορύβησε το Κρεμλίνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «οπωσδήποτε» θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για μια «αποφασιστική απάντηση» σε όποιον προσπαθήσει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Στον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αναφέρθηκε, χωρίς να κάνει ευθεία συσχέτιση με τη Φινλανδία, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα.

«Ναι» από 61% των Σουηδών

Σε κοινό βηματισμό με τη Φινλανδία βρίσκεται μια άλλη, παραδοσιακά ουδέτερη και με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση χώρα, η Σουηδία.

Το κυβερνών κόμμα πρόκειται να συζητήσει την Κυριακή το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και να λάβει θετική απόφαση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις γραμμές του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Expressen, η σουηδική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα, αφού συγκληθεί το Κοινοβούλιο της χώρας, τη Δευτέρα.

Η τελευταία δημοσκόπηση φέρει το 61% των Σουηδών να υποστηρίζει την ένταξη, ενώ τον Ιανουάριο, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ποσοστό αυτό ήταν 42%. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνίες ασφαλείας με τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς, ώστε να θωρακιστούν έναντι δυνητικών απειλών τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να εγκριθούν οι αιτήσεις τους και να γίνουν επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Ιστορικό βήμα»

Την επιλογή της φινλανδικής ηγεσίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ καλωσόρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε χθεσινή τηλεφωνική ομολογία του με τον Σάουλι Νιινίστο, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια». Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν τη χθεσινή εξέλιξη η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες, που πρωτοστατούν στο μέτωπο κατά της Ρωσίας, όπως και οι δύο βόρειες χώρες που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, η Δανία και η Νορβηγία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ