ΚΟΣΜΟΣ

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για τη μπασκετμπολίστρια, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Το δικαστήριο θα αποφασίσει για τη μπασκετμπολίστρια, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ
Η Αμερικανίδα επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές με κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών (AP Photo/Rick Scuteri, File)

Η Ρωσία αρνήθηκε τον ισχυρισμό του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η κράτηση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ είναι «παράνομη», λέγοντας ότι η σύλληψή της βασίζεται «σε αντικειμενικά γεγονότα και στοιχεία».

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο CNNi την Πέμπτη αναφέρεται: «Πιάστηκε επ' αυτοφώρω ενώ προσπαθούσε να διακινήσει λαθραία χασισέλαιο. Στη Ρωσία, αυτό είναι έγκλημα. Σύμφωνα με την παράγραφο "γ" του μέρους 2 του άρθρου 229.1 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (λαθρεμπόριο ναρκωτικών), αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών».

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Γκρίνερ τέθηκε υπό κράτηση με βάση την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μόσχας του Κίμκι στις 18 Φεβρουαρίου και κρατείται σε ένα από τα κέντρα κράτησης.

«Οι κατηγορίες είναι σοβαρές, βασισμένες σε αντικειμενικά γεγονότα και στοιχεία που είναι διαθέσιμα. Οι προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της κράτησης της Μπ. Γκρίνερ εξηγούνται αποκλειστικά από την επιθυμία να επηρεαστεί η δικαιοσύνη πολιτικοποιώντας μια γενικά κατανοητή κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο.

«Την τελική απόφαση σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να λάβει το δικαστήριο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Γκρίνερ, η οποία παίζει για το ρωσικό δυναμικό UMMC Ekaterinburg κατά τη διάρκεια της offseason του WNBA, συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές τον Φεβρουάριο σε αεροδρόμιο της Μόσχας και κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικής ουσίας, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή της Επιτροπής Δημόσιας Παρακολούθησης, μεταδίδει πως ενδέχεται να γίνει ανταλλαγή μεταξύ της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, με τον Ρώσο επιχειρηματία Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για πωλήσεις όπλων.

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την ανταλλαγή του Μπουτ με την Γκρίνερ», ανέφερε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα, πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Gazeta.Ru ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει μια διαδικασία προετοιμασίας για μια τέτοια ανταλλαγή.

Ο Βίκτορ Μπουτ συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, το 2008 από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία για παράδοση όπλων σε μια ομάδα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2010, ο Μπουτ εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ