ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τεχεράνη ο εμίρης του Κατάρ και ο απεσταλμένος της ΕΕ για συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Στην Τεχεράνη ο εμίρης του Κατάρ και ο απεσταλμένος της ΕΕ για συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο εμίρης του Κατάρ έφθασε την Παρασκευή στην Τεχεράνη και συνάντησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί (φωτό) AP Photo / Office of the Iranian Presidency

Ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, και ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Ενρίκε Μόρα, δήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση των συνομιλιών με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Ο εμίρης του Κατάρ έφθασε την Παρασκευή στην Τεχεράνη και συνάντησε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ενώ ο Μόρα είχε επαφές με τον επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αλί Μπαγερί για δεύτερη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν πριν από έναν χρόνο στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, που έχει στόχο να επιβλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βρίσκονται σε νεκρό σημείο από τον Μάρτιο.

Η συμφωνία είναι υπό κατάρρευση μετά τη μονομερή αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ οι οποίες, υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επανέφεραν κυρώσεις που στραγγαλίζουν την οικονομία της Τεχεράνης, οδηγώντας ως απάντηση στη σταδιακή αποδέσμευσή της από τη συμφωνία.

"Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, το Κατάρ τις βλέπει πάντα θετικά", δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με τον Ραϊσί προσθέτοντας ότι "η μόνη λύση σε όποια διαφωνία είναι ο διάλογός και τα ειρηνικά μέσα".

"Προτρέπουμε όλες τις πλευρές" να καταλήξουν σε συμφωνία που να είναι "δίκαιη" για όλους, πρόσθεσε.

Ο Ραϊσί δεν αναφέρθηκε στο πυρηνικό θέμα στη συνέντευξη Τύπου, αλλά προειδοποίησε να μην υπάρξει "οποιαδήποτε παρέμβαση ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών", η οποία "θα βλάψει την περιφερειακή ασφάλεια".

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε στον εμίρη του Κατάρ ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή, όπως αυτές στη Συρία και την Υεμένη, μπορούσαν να επιλυθούν με έναν περιφερειακό διάλογο χωρίς "ξένη εμπλοκή", σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

"Η διάσωση της συμφωνίας"

Στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, το Κατάρ διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με το Ιράν.

«Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε το Ιράν, να του μιλάμε και να το καλούμε να συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο με θετικό τρόπο», όπως και οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμαντ μπιν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι, που επίσης επισκέπτεται την Τεχεράνη.

"Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις αυτές για την εξεύρεση λύσης που θα είναι προς το συμφέρον της περιοχής τελικά", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Ο Ιρανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κατάρ τον Φεβρουάριο, στην πρώτη του επίσκεψη σε αραβική χώρα του Κόλπου.

Παράλληλα με τις συνομιλίες του εμίρη του Κατάρ με τον Ραϊσί, ο Μόρα συνέχισε τις διαπραγματεύσεις του με τον Μπαγερί, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Ο ρόλος του είναι "να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διάσωση της συμφωνίας", σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Πίτερ Στάνο. Ο Μόρα "βρίσκεται στην Τεχεράνη για να προωθήσει τις συνομιλίες αυτές, για να μπορέσει να επιστρέψει στη Βιέννη και να τις ολοκληρώσει με θετικό τρόπο".

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι αναζητεί μια "μέση οδό" για να αρθούν τα εμπόδια που απειλούν να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ