ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Πιστοί αφόπλισαν ένοπλο που σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλους πέντε

Καλιφόρνια: Πιστοί αφόπλισαν ένοπλο που σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλους πέντε
Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από την ένοπλη επίθεση σε εκκλησία στην Καλιφόρνια (AP Photo/Denis Poroy)

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του ενώ πέντε τραυματίστηκαν έπειτα από ένοπλη επίθεση μέσα σε εκκλησία στην Καλιφόρνια το βράδυ της Κυριακής (15/5), σύμφωνα με την αστυνομία της κομητείας Όραντζ.

Το περιστατικό αυτό έρχεται μία ημέρα μετά τη σφαγή 10 ατόμων από νεαρό άτομο μέσα σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Η επίθεση στην εκκλησία έγινε την ώρα που ενορίτες παρακάθονταν σε γεύμα μετά από την πρωινή λειτουργία. Ο ένοπλος εισέβαλε στο χώρο κι άρχισε να πυροβολεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Ορισμένοι από τους πιστούς κατάφεραν να τον σταματήσουν, τον «έδεσαν με ηλεκτρικό καλώδιο και του απέσπασαν τουλάχιστον δύο όπλα» προτού φθάσουν επιτόπου βοηθοί του σερίφη, δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Όραντζ, ο Τζεφ Χάλοκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αυτή η ομάδα πιστών έδειξε (...) εξαιρετικό ηρωισμό και γενναιότητα», συνέχισε ο κ. Χάλοκ, «αναμφίβολα απέτρεψε περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους».

Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τα κίνητρα του δράστη, συνέχισε, διευκρινίζοντας πως ο ύποπτος που συνελήφθη, είναι ασιατικής καταγωγής, περίπου εξήντα ετών και δεν έχει τραυματιστεί.

Αντιθέτως, «τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά», διευκρίνισε το γραφείο του σερίφη μέσω Twitter, ενώ ένα από τα θύματα «πέθανε ακαριαία».

Το τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης έλαβε κλήση χθες στις 13:26 (τοπική ώρα· στις 23:26 ώρα Ελλάδας) από την πρεσβυτεριανή εκκλησία Τζενίβα, σύμφωνα με τις αρχές.

«Θέσαμε υπό κράτηση ύποπτο και κατασχέσαμε όπλο που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε» στην επίθεση, ανέφερε νωρίτερα το γραφείο του σερίφη της κομητείας Όραντζ μέσω Twitter.

Η αστυνομία προσπαθεί να ρίξει φως στο νέο mass shooting – επίθεση με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχει τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών αρχών – το δεύτερο του σαββατοκύριακου, παίρνοντας καταθέσεις από 30 ως 40 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την έρευνα και συντονίζεται με τις τοπικές αρχές. «Κανένας δεν θα έπρεπε να φοβάται να πάει στον χώρο λατρείας του. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη Νιούσομ μέσω Twitter.

Για «ανησυχητική είδηση, προτού συμπληρωθεί μια μέρα από το mass shooting στο Μπάφαλο» έκανε λόγο μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλευτής Κέιτι Πόρτερ, η οποία εκπροσωπεί την κομητεία Όραντζ στην Ουάσινγκτον.

«Αυτή δεν πρέπει να γίνει η νέα μας ομαλότητα», πρόσθεσε.

Η επίθεση στην εκκλησία, η οποία σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη βρίσκεται στην πόλη Λαγκούνα Γουντς, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λος Άντζελες, διαπράχθηκε την επομένη της σφαγής 10 ανθρώπων από βαριά οπλισμένο νεαρό με ρατσιστικά κίνητρα σε κατάστημα στο Μπάφαλο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ