ΚΟΣΜΟΣ

«Νέα εποχή» για τη Σουηδία: Υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Νέα εποχή» για τη Σουηδία: Υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
Η Στοκχόλμη πρόκειται να υποβάλει το αίτημα «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», σε συντονισμό με τη Φινλανδία, δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον EPA / Rafal Guz

Την απόφαση της Σουηδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στις δομές του ΝΑΤΟ, σε σύμπλευση με τη Φινλανδία, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μία εποχή για να μπούμε σε μια νέα», δήλωσε η Μαγκνταλένα Άνστερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατόπιν της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Όπως ανέφερε η Μαγκνταλένα Άντερσον, η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημα «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», επισήμανε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.

«Αναμένουμε ότι [η διαδικασία της ένταξης] δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανέφερε η Σουηδή πρωθυπουργός.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Κυριακής την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες αντίθετη στάση του.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρίνισε, πάντως, ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία.

Προειδοποιήσεις Πούτιν

H ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί «απειλή» από μόνη της, δηλώνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και προειδοποιεί ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή [...] αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Επίσης, πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή σε αυτά που χαρακτηρίζει ως «σχέδια του ΝΑΤΟ για αύξηση της παγκόσμιας επιρροής του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ