ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκοβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τον ρωσικό στρατό στα σύνορα

Χάρκοβο: Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τον ρωσικό στρατό στα σύνορα
Ουκρανοί στρατιώτες περπατούν στο δάσος κοντά σε ένα χωριό που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα, βόρεια του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία, Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 (AP Photo/Mstyslav Chernov)

Μεγαλύτερα κέρδη δείχνει να έχει η ουκρανική αντεπίθεση στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, 82η μέρα του πολέμου ότι απομάκρυναν τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι έχουν προελάσει μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε μια φωτογραφία που ανέβασε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Ολεχ Σινεγκούποφ, απεικονίζονται Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι πλαισιώνουν ένα συνοριακό σταθμό στα χρώματα της Ουκρανίας, οι οποίοι σχηματίζουν το σήμα της νίκης. «Είμαστε εδώ, είμαστε στα σύνορα», σημειώνουν οι στρατιώτες, απευθυνόμενοι στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε ο Σινεγκούποφ, προσθέτοντας πως οι στρατιώτες του 227ου τάγματος επανατοποθέτησαν μια πινακίδα στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι, με κίνδυνο τη ζωής τους, απελευθερώνουν την Ουκρανία από τους Ρώσους εισβολείς», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το 227ο τάγμα της 127ης ταξιαρχίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φτάσει στα σύνορα με τη Ρωσία σχολιάζοντας: «Μαζί στη νίκη!».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τους στρατιώτες που έστησαν νέο συνοριακό σταθμό στα σύνορα της Ρωσίας.

«Είμαι πολύ ευγνώμων σε εσάς, εκ μέρους όλων των Ουκρανών και εκ μέρους της οικογένειάς μου. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους τους μαχητές όπως εσείς», σημείωσε σε μήνυμά του μέσω βίντεο.

Δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες έχουν φθάσει στα ρωσικά σύνορα και σε ποιο σημείο. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας εκτιμώντας την κατάσταση, σχολίασε πως οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν κοντά στο Χάρκοβο, περίπου τρία με τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στα ρωσικά σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει περίπου δώδεκα χωριά μέσα και γύρω από το Χάρκοβο, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία να επιτεθεί.

Είναι μια συμβολική στιγμή και μια τόνωση του ηθικού. Όμως, παρά τις επιτυχίες αυτής της αντεπίθεσης, η ίδια η πόλη του Χαρκόβου δεν έχει διαφύγει του κινδύνου.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, αν και μειωμένοι, συνεχίζονται, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων το προηγούμενο βράδυ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν δύο θέσεις διοίκησης στην περιοχή του Χαρκόβου και έπληξαν επίσης άλλους στόχους περιλαμβανομένων αποθηκών όπλων και τόπων όπου είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμός.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως μια αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν ποσότητες νιτρικού αμμωνίου χτυπήθηκε από ρωσικό πλήγμα στην περιοχή του Χαρκόβου.

«Η έκρηξη στην περιφέρεια του Χαρκόβου δεν συνιστά απειλή για τον πληθυσμό» διαβεβαίωσε στη σελίδα του στο Telegram ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Ντονέτσκ. Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία που έδειχνε ένα πορτοκαλί νέφος να υψώνεται πάνω από χωράφια. «Το νέφος μπορεί να είναι τρομακτικό, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού», εξήγησε ο κυβερνήτης.

Το νιτρικό αμμώνιο, μια ουσία στην οποία οφείλονταν οι καταστροφικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν το λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, χρησιμοποιείται κυρίως ως αζωτούχο λίπασμα αλλά και για την παρασκευή εκρηκτικών.

Απωθήθηκε ρωσική διείσδυση στην επαρχία Σούμι

Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί απώθησαν σήμερα μια εισβολή ρωσικής ομάδας αναγνώρισης και σαμποτάζ στη βορειοανατολική επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης της Σούμι.

Ο Ντμίτρο Ζβίτσκι έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πως η ρωσική ομάδα εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος υπό την κάλυψη βλημάτων όλμου, χειροβομβίδων και πυρών από πυροβόλα, αλλά υποχώρησαν όταν οι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις δηλώσεις του Ζβίτσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην επαρχία Σούμι λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όμως οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής στις 8 Απριλίου και ετοιμάζονται και για άλλες επιθέσεις.

Ρωσικός πύραυλος έπληξε την Οδησσό

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ρωσικός πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά στην πόλη-λιμάνι Οδησσό, καταστρέφοντας έναν χώρο διαμονής τουριστών και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Η νότια διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε πως στόχος της επίθεσης ήταν μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δούναβη που είχε καταστραφεί νωρίτερα σε άλλη επίθεση.

Πυρκαγιά ξέσπασε στο σημείο της σημερινής επίθεσης, κοντά στην πόλη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, που είχε γλιτώσει μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό από τα χειρότερα της σύγκρουσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τουλάχιστον 100 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον υποδομών του ουκρανικού στρατού.

Για κατάρριψη τριών ουκρανικών μαχητικών μιλά η Ρωσία

Η Ρωσία ανέφερε εξάλλου σήμερα πως οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία ουκρανικά μαχητικά, ένα κοντά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα και τα υπόλοιπα στις περιοχές Μικολάγιφ και Χάρκοβο, ενώ ρωσικοί πύραυλοι συνέχισαν να σφυροκοπούν στόχους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα αεροσκάφος Su-25 κοντά σε οικισμούς της Γεβχενίβκα στην περιοχή του Μικολάγιφ και της Βελίκα Κομισουβάχα στο Χάρκοβο, και ένα Su-24 κοντά στο Φιδονήσι, που έγινε διάσημο τις πρώτες ώρες του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν.

Σχεδόν τρεις μήνες αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μια περιοχή της Ουκρανίας κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και στην ανατολική Ουκρανία στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η Ρωσία, που προσάρτησε την Κριμαία το 2014, προσπαθεί να καταλάβει το Ντονμπάς.

Το υπουργείο ανέφερε πως εξαπέλυσε παρόμοια πλήγματα στις φιλορωσικές αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ καταρρίπτοντας επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ