ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος αγκαλιάστηκαν μετά από 78 χρόνια

ΗΠΑ: Δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος αγκαλιάστηκαν μετά από 78 χρόνια
Ο Μπέρσι και ο Σαρτς ζούσαν παράλληλες ζωές American Jewish Congress

Δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος που οι δρόμοι τους ενδεχομένως να είχαν διασταυρωθεί σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Ναζί, γνωρίστηκαν και αγκαλιάστηκαν μετά από 78 χρόνια.

Ο Τζορτζ Μπέρσι είναι 101 ετών, διαπρεπής χειρουργός στο Λος Άντζελες, και παρά την ηλικία του πηγαίνει καθημερινά για δουλειά στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai

Ο Φρανκ Σατς 96 ετών, είναι συγγραφέας και αρθρογράφος, γράφει τακτικά τη στήλη του στη Virginia Gazette.

Γεννημένοι στην Ουγγαρία, σώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί προτού μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Τη συνάντησή τους οργάνωσε το Αμερικανικό Ισραηλιτικό Συνέδριο (American Jewish Congress), την Τετάρτη.

Οι δύο άνδρες χαμογελούσαν πλατιά όταν συναντήθηκαν, στο γηροκομείο όπου διαμένει ο κ. Μπέρσι. Ο κ. Σατς βάδισε προς αυτόν ζωηρά, παρά το μπαστούνι του και αγκαλιάστηκαν.

«Σωθήκαμε σχεδόν την ίδια ημέρα από τη σκλαβιά των καταναγκαστικών έργων, βρεθήκαμε στη Βουδαπέστη κι ενταχθήκαμε και οι δύο στην αντίσταση εναντίον των Ναζί», αφηγήθηκε ο κ. Σατς. «Ήμασταν στα ίδια μέρη, κάναμε τα ίδια πράγματα, επομένως είναι πολύ πιθανό οι δρόμοι μας να διασταυρώθηκαν αρκετές φορές».

Ο κ. Μπέρσι ήταν αιχμάλωτος των Ναζί το καλοκαίρι του 1944 όταν απέδρασε, στα 23 του, εκμεταλλευόμενος επίθεση των Συμμάχων κοντά στο στρατόπεδο, που απέσπασε την προσοχή των δεσμοφυλάκων του. Εντάχθηκε στην αντίσταση στη Βουδαπέστη.

Ο κ. Σατς, όπως αφηγήθηκε σε πρόσφατη στήλη του, εργαζόταν καταναγκαστικά στα Καρπάθια Όρη, σε σιδηροδρομικό έργο του ναζιστικού στρατού, όταν μπόρεσε να αποδράσει κατά τη διάρκεια συμμαχικού αεροπορικού βομβαρδισμού. Εντάχθηκε στην αντίσταση επίσης στη Βουδαπέστη.

Ο κ. Σατς έμαθε την ιστορία του κ. Μπέρσι όταν διάβασε προφίλ του χειρουργού που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα Los Angeles Times. Το δημοσίευμα ήταν η αφορμή για τη συνάντηση.

«Είμαστε τυχεροί που θυμόμαστε ακόμα αυτά τα ιστορικά γεγονότα», αστειεύτηκε ο κ. Μπέρσι.

Ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Το μητρώο των επιζησάντων στις ΗΠΑ έχει 195.000 καταχωρίσεις, επιζώντες και συγγενείς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ