ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σήκωσαν για πρώτη φορά το «κόκκινο τηλέφωνο» οι επιτελάρχες ΗΠΑ και Ρωσίας

Ουκρανία: Σήκωσαν για πρώτη φορά το «κόκκινο τηλέφωνο» οι επιτελάρχες ΗΠΑ και Ρωσίας
Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (Α), δίπλα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν AP Photo/Vadim Ghirda, File

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν για πρώτη φορά οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Μαρκ Μίλεϊ και Βαλέρι Γκερασίμοφ αντίστοιχα, ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει την 85η ημέρα και μαίνεται η ρωσική μάχη στο Ντονμπάς.

Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και επιβεβαίωσε εν συνεχεία το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Οι στρατηγοί συζήτησαν για θέματα ασφαλείας που εγείρουν ανησυχίες και συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Μίλεϊ.

Όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν θα δημοσιοποιηθούν, σημείωσε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ.

Η συνομιλία Γκερασίμοφ-Μίλεϊ ήλθε έξι ημέρες κατόπιν της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, από την έναρξη του πολέμου.

Στην επικοινωνία του με τον Σεργκέι Σοϊγκού, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε καλέσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, βάσει ανακοίνωσης του Πενταγώνου.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ακολούθως, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η επικοινωνία Όστιν-Σοϊγκού απέβη άκαρπη και δεν έλυσε κανένα «ακανθώδες ζήτημα».

Κατά το πρακτορείο Reuters, ο Λόιντ Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να συνομιλήσει με τον Σοϊγκού από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μία ανοιχτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή («κόκκινο τηλέφωνο») είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ