ΚΟΣΜΟΣ

Ντοκουμέντα φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση εννέα Ουκρανών στην Μπούτσα από Ρώσους στρατιώτες

Ντοκουμέντα φρίκης: Εν ψυχρώ εκτέλεση εννέα Ουκρανών στην Μπούτσα από Ρώσους στρατιώτες
Υλικό που συνιστά έγκλημα πολέμου αποκαλύπτουν οι New York Times Screen Grab/video

Την εν ψυχρώ εκτέλεση τουλάχιστον οκτώ Ουκρανών ανδρών στο μαρτυρικό προάστιο του Κιέβου, την Μπούτσα, στις 4 Μαρτίου, από Ρώσους αλεξιπτωτιστές αποκαλύπτουν οι New York Times, με βάση μαρτυρίες αυτοπτών και βίντεο.

Είναι η τελευταία φορά που εθεάθησαν ζωντανοί: Στα δύο βίντεο, οι Ρώσοι στρατιώτες με την απειλή των όπλων κατευθύνουν τους Ουκρανούς αιχμαλώτους προς άγνωστο σημείο σε δρόμο της Μπούτσα.

Αυτοί έχουν το ένα χέρι πίσω στο λαιμό και με το άλλο κρατούν τη ζώνη του μπροστινού τους, ενώ οι Ρώσοι τους διατάσσουν να προχωρούν.

Τα βίντεο κατέγραψε στις 4 Μαρτίου κάμερα ασφαλείας, καθώς και ένας μάρτυρας που βρισκόταν σε διπλανό σπίτι και περιήλθαν στην κατοχή των New York Times, αποτελώντας ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι άνδρες αυτοί βρίσκονταν υπό κράτηση από τα ρωσικά στρατεύματα ελάχιστα λεπτά προτού εκτελεστούν.

«Οι όμηροι κείτονται εδώ, στον φράχτη», λέει το πρόσωπο που τραβάει το βίντεο ενώ τους μετρά:

«Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι», συνολικά καταμετρώνται εννέα άνθρωποι.

Οι άνδρες υποχρεούνται να πέσουν στο έδαφος, ένας εκ των οποίων φορά ένα χαρακτηριστικό μπλε φούτερ.

Το βίντεο ολοκληρώνεται σε αυτό το σημείο, ωστόσο οκτώ μάρτυρες με τους οποίους μίλησε το αμερικανικό Μέσο αφηγούνται τι έγινε στη συνέχεια:

«Οι Ουκρανοί μεταφέρθηκαν στο πίσω μέρος ενός κοντινού κτηρίου γραφείου που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Ακούγονται πυροβολισμοί. Οι αιχμάλωτοι δεν επιστρέφουν ποτέ».

Στις 5 Μαρτίου, ένα βίντεο από drone επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των οκτώ αυτοπτών.

Δείχνει πτώματα στο έδαφος δίπλα στο κτήριο στον αριθμό 144 της οδού Yablunska, καθώς δύο Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται δίπλα.

Μεταξύ των σορών βρίσκεται και ένας άνδρας με το χαρακτηριστικό φούτερ μπλε χρώματος.

Η φωτογραφία των νεκρών ανδρών, κάποιοι εκ των οποίων κείτονται με τα χέρια τους δεμένα, ήταν ανάμεσα στις φωτογραφίες που τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή στις αρχές Απριλίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Μπούτσα.

Οι ρωσική ηγεσία, έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εγκληματική πράξη στη Μπούτσα, περιγράφοντας τις εικόνες που διακινήθηκαν ως «προβοκάτσια» και «fake news».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ