LIVEBLOG ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απειλεί Φινλανδία και Σουηδία με «αντίμετρα» - 19,8 δισ. δολάρια στην Ουκρανία δίνει η G7

Η Μόσχα απειλεί Φινλανδία και Σουηδία με «αντίμετρα» - 19,8 δισ. δολάρια στην Ουκρανία δίνει η G7
AP Photo

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη δημιουργία 12 νέων στρατιωτικών βάσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας, ως απάντηση στην πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για ολική καταστροφή στο Ντονμπάς.

Με μια ματιά:

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Ντονμπάς έχει «καταστραφεί πλήρως» και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εσκεμμένη και εγκληματική απόπειρα να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς» μετά την πυραυλική επίθεση στο Τσερνίχιβ.
  • Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχουν παραδοθεί σχεδόν 2.000 Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ, το οποίο έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Το CNNi, για την ώρα, δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον απολογισμό, ωστόσο η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 ανακοίνωσαν ότι έχουν κινητοποιήσει 19,8 δισ. δολάρια για την οικονομία της Ουκρανίας και δεσμεύθηκαν να παράσχουν περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί.
  • Θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην μαρτυρική πόλη Μπούτσα εμφανίζονται να οδηγούν υπό την απειλή των όπλων Ουκρανούς αιχμαλώτους σε μια στην αυτοσχέδια ρωσική βάση λίγο πριν τους εκτελέσουν.
  • Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ύψους σχεδόν 40 δισ. δολαρίων.
  • Στην πρώτη δίκη Ρώσου κρατουμένου στην Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου ο εισαγγελέας ζήτησε ισόβια δεσμά και ο ίδιος ο Ρώσος ζήτησε συγγνώμη από τη χήρα αμάχου που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι σκότωσε.
  • Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων κατά των χωρών που εξακολουθούν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο.
  • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως πολεμικό όπλο.

Διαβάστε τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο live του CNN Greece: