ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χρηματοδότηση ύψους 19,8 δισ. δολαρίων κινητοποιεί η G7

Ουκρανία: Χρηματοδότηση ύψους 19,8 δισ. δολαρίων κινητοποιεί η G7
Αξιωματούχοι των χωρών της G7 δεσμεύτηκαν για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή βασικών υπηρεσιών στον ουκρανικό λαό AP Photo / Felipe Dana

Πακέτο βοηθείας ύψους 19,8 δισ. δολαρίων έχουν κινητοποιήσει προς την Ουκρανία οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G7 ενώ υπάρχει δέσμευση για την παροχή περισσότερης βοήθειας αν χρειαστεί, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας - των χωρών της G7 - είχαν συνομιλίες στη Γερμανία για τη χρηματοδότηση του Κιέβου ενώ η χώρα προσπαθεί να απωθήσει τη ρωσική εισβολή και εξαντλούνται οι οικονομικοί της πόροι.

«Το 2022, έχουμε κινητοποιήσει 19,8 δισ. δολάρια δημοσιονομικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένων 9,5 δισ. δολαρίων των πρόσφατων δεσμεύσεων… για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κλείσει το χρηματοδοτικό της κενό και να συνεχίσει να διασφαλίζει την παροχή βασικών υπηρεσιών στον ουκρανικό λαό», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους.

«Επιπλέον, χαιρετίζουμε το συνεχιζόμενο έργο σε όλη τη G7 και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την περαιτέρω ουσιαστική χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, που περιλαμβάνει κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρόσθετη μακροοικονομική συνδρομή ύψους έως 9 δισ. ευρώ», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Επιπρόσθετη σχεδιαζόμενη στήριξη προς τις ουκρανικές κρατικές εταιρίες και τον ιδιωτικό τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Οργανισμού (IFC) ανέρχεται σε 3,4 δισ. δολάρια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε όλο αυτό τον πόλεμο και πέραν αυτού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα όπως πρέπει», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της G7.

Φον ντερ Λάιεν: Εξετάζεται η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με δεσμευμένους πόρους Ρώσων ολιγαρχών

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τρόπους να χρησιμοποιήσει πόρους Ρώσων ολιγαρχών που έχει παγώσει ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, δήλωσε χθες Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Χθες Τετάρτη, η Κομισιόν πρότεινε τη χορήγηση δανείου 9 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, που πασχίζει να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ θέλει να δημιουργήσει ταμείο για την ανοικοδόμηση της χώρας μεταπολεμικά.

«Οι νομικοί μας σύμβουλοι εργάζονται εντατικά για να βρουν πιθανούς τρόπους αξιοποίησης παγωμένων πόρων των ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Νομίζω πως η Ρωσία πρέπει να κάνει κι αυτή τη συνεισφορά της», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στα περιουσιακά στοιχεία ρώσων επιχειρηματιών που έχουν δεσμεύσει οι Βρυξέλλες.

Ακόμη, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε πως τάσσεται υπέρ της σύνδεσης της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της Ουκρανίας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενδεχόμενη εισδοχή της στην ΕΕ.

Χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι το κράτος του δικαίου, η οικονομική και η πολιτική σφαίρα, ανέφερε.

«Η διαδικασία ένταξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρεται η (υποψήφια) χώρα και το τι κάνει. Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος που σημαίνει ότι έχει μεγάλο κίνητρο για προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε η ίδια.

«Θα χρειαστεί να συγχρηματοδοτήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (…). Έχει νόημα οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν ταυτόχρονα, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μόσχα απειλεί Φινλανδία και Σουηδία με «αντίμετρα» - 19,8 δισ. δολάρια στην Ουκρανία δίνει η G7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ