ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία

Ρωσία: Η Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία
Η Φινλανδία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια το φυσικό αέριο AP Photo/Czarek Sokolowski

Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε επίσημα, τη διακοπή του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία. Μετά την άρνηση της χώρας να πληρώσει σε ρούβλια τις προμήθειες που λαμβάνει από τη Ρωσία, έκλεισε η στρόφιγγα του αερίου για εκείνη, επιβεβαιώνοντας αυτά που δήλωσε νωρίτερα η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland.

Η Ρωσία μέσω προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη στις 31 Μαρτίου, απαιτεί από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές χώρες», μεταξύ των οποίων χώρες κράτη της ΕΕ, να πληρώνουν για το φυσικό τους αέριο σε ρούβλια. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν συμφωνήσει στην επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τη Φινλανδία, πιθανότατα οι χαμένες προμήθειες να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της, καθώς τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Οι προμήθειες που λάμβανε χρησιμοποιούνταν κυρίως από εργοστάσια και όχι για θέρμανση όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Φινλανδία, μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, γίνεται η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που αρνείται να πληρώσει σε ρούβλια τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις έως τώρα κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσημη πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία απάντησε με αναστολή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά κράτη διχάζονται σχετικά με το πώς να χειριστούν την απαίτηση της Μόσχας από τα τέλη Μαρτίου ότι όλες οι πληρωμές για τα καύσιμα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν ανταποκριθεί στην πρόκληση διαφορετικά. Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου οι μισοί από τους ξένους πελάτες της Gazprom συμμορφώθηκαν με το αίτημα και άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια, χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Πώς πληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σε ρούβλια θα μετατρέπει τα ευρώ η Ιταλία προκειμένου να μην έχει πρόβλημα με την ποσότητα του φυσικού αέριου που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της. Όπως έγινε γνωστό, η ιταλική ENI ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία ανοίγματος δύο λογαριασμών στην Gazprombank. Ο ένας λογαριασμός θα είναι σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι 48 ώρες μετά την κατάθεση, τα ευρώ θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Σε δελτίο τύπου της η εταιρεία ανέφερε ότι η νέα διαδικασία «δεν είναι ασύμβατη με τις υπάρχουσες κυρώσεις» και δεν θα αντιμετωπίσει, προς το παρόν, κανένα ευρωπαϊκό κανονισμό για να προσπαθήσει να τη σταματήσει.

Και η γερμανική ενεργειακή εταιρεία RWE (RWEOY) δήλωσε στο CNN Business ότι άνοιξε νέο τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώσει για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της, ωστόσο δεν αποκάλυψε σε ποια τράπεζα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για πληρωμή σε ευρώ και έχουμε ανοίξει αντίστοιχο λογαριασμό», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Ως εκ τούτου, ενεργούμε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό και γερμανικό κανονισμό».

Η γαλλική Engie (ENGIY) δήλωσε επίσης ότι βρήκε συμβιβασμό με την Gazprom.

Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της εταιρείας.

«Αναζητούμε μια λύση που θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε, χρησιμοποιώντας το νόμισμα της σύμβασης, η οποία φαίνεται να είναι αποδεκτή για την Gazprom και η οποία συμμορφώνεται με τις κυρώσεις της ΕΕ τουλάχιστον όπως εμείς το καταλαβαίνουμε», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Κατρίν ΜακΓκρέγκορ.

Ο ΜακΓκρέγκορ είπε ότι οι επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου της Engie επίκεινται, αλλά δεν είπε εάν είχε ανοίξει ή σκόπευε να ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank.

Ο γερμανικός διανομέας φυσικού αερίου Uniper δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για τις ρωσικές προμήθειες σε ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι δυνατή μια «μετατροπή πληρωμής σύμφωνα με τη νομοθεσία των κυρώσεων».

Πάντως, η Ευρώπη έχει προτείνει να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 66% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ